Slide
Slide

Къщите, които не функционират по предназначение са в Област Благоевград – 2 проекта; Област Варна – 1 проект; Област Ловеч – 1 проект; Област Пловдив – 1 проект; Област София – 4 проекта; Област Видин – 1 проект; Област Разград – 1 проект; Област Пазарджик – 2 проекта; Област Шумен – 1 проект и Област Добрич – 1 проект.

София. 15 от проверените 295 къщи за гости (288 в мониторингов период и 7 в извън мониторингов период) не са функционирали като туристически обекти, съобщи министърът на земеделието Десислава Танева. Тя посочи, че тези 15 къщи са получили 4,5 милиона лева субсидия, която собствениците им ще трябва да върнат.

Различни нарушения са установени в други 74 къщи за гости (Проектите са получили субсидия от ДФЗ на стойност 18 млн. лв. ). Те ще бъдат санкционирани с до 15% от получената субсидия. При проверките не са установени нарушения при къщи за гости, които да са свързани с хора, близки до властта.

„Докладите от проверките се финализират и ще бъдат представени на Прокуратурата. Проверката, която извърши ДФЗ е за функционирането на къщите за гости като такива, в изпълнение на целите на ПРСР. Прокуратурата извършва друг вид  проверки – за спазване на законодателството“, заяви министърът на земеделието, храните и горите.

Изпълнителният директор на ДФЗ Живко Живков съобщи, че е установена свързаност между служители на фонда и собственици на къщи за гости при 2-ма експерти. Едната от служителките няма пряк достъп до одобряване на проекти, а за другата също не е установена директна свързаност. От двете служителки са снети обяснения и предстои дисциплинарен съвет да реши ще има бъдат ли наложени наказания и какви.

„Няма срок, в който трябва да бъдат върнати парите за къщите за гости, при които са установени нередности. Това е така защото това е отворен процес. След издаването на решение за финансовата корекция от страна на ДФ „Земеделие“, бенефициентът, който е получил това подпомагане, има право на обжалване, обясни Живков.

Сподели публикацията