Лорер: 40-те лева помощ от държавата са за хотелиерите, бежанците няма да получават пари на ръка (видео)
Лорер: 40-те лева помощ от държавата са за хотелиерите, бежанците няма да получават пари на ръка (видео)
Slide
Slide
Slide
Slide

София. 40-те лева са мярка, която е предвидена за този, който настани украинските бежанци. Самите бежанци няма да получават пари на ръка, заяви в студиото на „Здравей, България” по Нова тв министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер. Той изказа своята голяма благодарност към хотелиерите в България, които са отворили своите обекти и са настанили украинските граждани. Лорер посочи, че държавата е провела много интензивни преговори с хотелиерското съсловие, за да определи каква е сумата за човекоден за настаняване при тази инфлация на цените за енергоизточниците плюс изхранване.

„Той трябва да бъде юридическо лице и да бъде регистрирано в Министерството на туризма, за да може да си получи парите накрая на всеки месец, въз основа на това колко бежанци е настанил при себе си”, заяви министърът и допълни: „Други европейски държави имат обратната мярка – механизми да раздават помощи на самите бежанци. Ние не го правим така. Засега в България няма предвидена директна финансова помощ към самите бежанци”.

Коментар той направи относно срока от три месеца за средствата, които ще бъдат предоставяни. „Ние сме готови да удължим тази мярка, ако се налага. Заедно с това се надяваме, че дипломацията и икономическият натиск върху Русия ще надделеят и конфликтът ще приключи дотогава”, смята министърът на иновациите и растежа.

Сподели публикацията