Дворецът Версай, Париж
Slide
Slide

Париж е голям град и е богат на дейности. Това е първото ви посещение в Париж и искате да сте сигурни, че няма да пропуснете нито едно от най-добрите посещения на града. Ако имате време само за няколко места, които трябва да посетите в Париж, то това са те.

1.Айфеловата кула
Айфеловата кула е емблемата на Париж, и би било абсолютно светотатство, когато минавате да не си направите снимка. Височина 325 метра (или 1066 фута), Айфеловата кула е построена за световното изложение в Париж от 1889 г. от Гюстав Айфел. Тя е била най-високата в света до 1930 г., когато сградата на Крайслер е построена в Ню Йорк. Днес тя е втората най-посещавана сграда във Франция, веднага след катедралата Нотр-Дам-де-Париж. Присъединете се към опашката и се изкачете до върха и няма да съжалявате за гледката, която се разкрива към Париж.
2. Триумфалната арка и Шанз-Елизе
Друг символ на френската власт, Триумфалната арка е направена по заповед на Наполеон Бонапарт, за да отбележи победата на битката при Аустерлиц през 1806 г. Днес тя отбелязва Първата световна война и държи пламъка на Незнайния воин. Триумфалната арка също е с изглед към Париж, по-специално булевард Шанз-Елизе, известен като най-красивия булевард в целия свят. Шанз-Елизе също е чудесен за пазаруване, защото събира най-големите френски и международни марки.
3. Дворецът Версай
Абсолютен шедьовър, дворецът Версай е символ на френската монархия и в миналото е бил дом на краля на Слънцето Луи XIV, както и на неговите потомци Луи XV и Луи XVI. Първоначално един обикновен ловен павилион за крал Луи XIII, той се превръща в чудото, което е днес под заповедите на Луи XIV, като средство за установяване на господство над благородниците и за оставяне на следата му върху света. Прекарайте един ден извън времето, като посетите Версайския дворец, но също и неговите градини, Petit Trianon, Големия трианон и Hameau de la Reine!
4. Лувърът
Царска резиденция за 300 години, Дворецът на Лувъра е домакин на Лувъра от 1793 година. Събиране на хиляди произведения на изкуството от Древен Египет до романтичния период, Лувъра е символ на историята на Франция. Тук ще откриете някои класически творби, като Мона Лиза на Леонардо да Винчи, свободата на Ежен Делакроа, Вода на хората, Плота на Мерида, Крилата победа на Самотраки или дори Венера Милос.
5. Нотр Дам дьо Пари
Разположена на Ил дьо ла Сите, катедралата Нотр Дам дьо Пари дълго време е бил главният символ на Париж, преди да бъде построена Айфеловата кула. Между другото, той е в центъра на романа „Нотр-Дам де Пари“ на Виктор Юго. Наред с други неща, това е мястото на коронацията на Наполеон Бонапарт през 1804 година.
6. Сакре Кьор
Построена след френско-германската война от 1870 г., базиликата Сакре Кьор трябвало да бъде посветена на Сърцето на Христос. Тя трябвало да освободи греховете, извършени от френския народ по време на войната. Разположен на върха на хълма Монмартър, Сакре Кьор е вторият най-посещаван религиозен паметник, точно зад катедралата Нотр Дам. Не само, че вътрешността е абсолютно зашеметяваща, с белите си камъни и картината на Христос в Сърцето, но гледката от върха на Монмартър е спираща дъха!
7. Градина Тюйлери
Разделяйки Лувъра и площад Конкорд, дворецът Тюйлери е проектиран от Андре Льо Нотр, известен кралски градинар (той създава градините на Версайския дворец), за да придружи Двореца на Тюйлери, който е опожарен през 1871 година. Любимо място за срещи сред парижаните, Jardin Des Tuileries е не само много приятно, с големите си алеи и фонтаните, но има и статуи, изработени от най-големите френски скулптори като Родин или Майол. Той е също в близост до Musée de l’Orangerie, където ще намерите известните водни лилии от Monet.

Източник: France Hotel Guide

Превод Диана Михайлова, BGtourism.BG

Сподели публикацията