Slide
Slide

София. България и Турция започват работа за намаляване на времето при преминаване на влаковете през граничните пунктове. Това стана ясно по време на среща между вицепремиера по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев с генералния директор на Турските държавни железници Хасан Пезюк.

В рамките на дискусията двете страни изразиха общо мнение, че е от съществено значение увеличаването на стокооборота, което ще доведе до развитие на икономиките на България и Турция.

В разговорите с турската делегация заместник-министърът на транспорта и съобщенията Красимир Папукчийски подчерта, че е необходимо приоритетно да се даде тласък на интермодалните влакове, което ще позволи рентабилност в сроковете на доставки. Той апелира за ускоряване на дейностите по проекта за трансграничното сътрудничество и транспортният коридор по направлението изток-запад.

„В момента двете железопътни администрации на България и Турция работят за увеличаване до двадесет и четири влака на денонощие, преминаващи през граничните преходи“, каза Папукчийски.

Заместник-министърът отбеляза, че новият железопътен граничен преход между България и Турция, по линията Ямбол – Лесово – турска граница ще отговори на нуждите на пазара и ще облекчи трафика през съществуващия железопътен преход Свиленград – Капъкуле. Той посочи, че българската страна работи активно по модернизирането на железопътната инфраструктура по направлението сръбска граница – София – Пловдив – турска граница.

Сподели публикацията