Slide
Slide

Росен Гевшеков обича да програмира, работи по разнообразни проекти като е и един от създателите на “умната пейка” в Морската градина във Варна. Споделя, че най-голямата му страст е морето и казва, че сякаш е изкарал половината си живот в морето, а другата половина – на сушата. От 5-годишен изследва подводния свят, занимава се с водолазна и доброволческа дейност.

Какви са основните ти занимания и как започна да програмираш?

Още от 5-годишна възраст майка ми ме тласна в две посоки, към водолазната дейност и към доброволческите среди. Поради тази причина имах щастието да участвам в много разнообразни проекти. По-късно открих програмирането, проявих интерес защото то позволява да си креативен, а пък и математиката ми се отдава Още в десети клас започнах да се занимавам с програмиране, за да се убедя че това е специалността с която искам да се занимавам! След дванадесети клас избрах да остана във Варна, защото обичам града си и там намерих възможността да го развия в сферата на технологиите.

От какви технологии се интересуваш?

Аз съм любител на всякакъв вид иновации, особено технологичните! За момента съм насочил вниманието си към IoT, защото в тази сфера е продукта, в чиято разработка участвам и защото смятам, че това е важна крачка за големите градове, които искат да създадат предприемаческа екосистема.

Какъв проект разработваш в момента и какви програмни езици използваш?

Аз съм един от тримата основатели на един IoT стартъп, който се казва NSpot и  разработва и произвежда продукти, свързани с концепцията за Smart Cities. Екипът ни изгради първата умна пейка във Варна, която работи в Морската градина вече повече от половин година. Проектът се реализира по програма „Младежки дейности 2018“. Сега вече работим по изграждането на втори, подобрен продукт, който можем да пуснем на пазара. Подобряваме както дизайна, така и функционалностите на пейката. В днешно време, в рамките на ден – два можеш лесно да се сдобиеш с едноплатков компютър, микроконтролер или сензор и то на много достъпна цена! За проекта използвам два езика C++ и Python

Предпочитам C#, защото на него съм се учил да програмирам! Истината е, че в един проект няма значение какво предпочиташ, а кой език ще работи по-добре спрямо средата, в която ще работи програмата и функционалностите, които искаш да постигнеш. В опита си научих, че всеки език може да се окаже по-добър от друг в дадена ситуация! Затова съм програмирал на доста езици – Python, C#, Java, C, C++, JavaScript и други.

Кога и как дойде идеята за създаването на „умната пейка“ в Морската градина?

Всичко започна с организирането на събития като Startup Weekend и TEDxPrimorskiPark! Така станах част от предприемаческата екосистема която се развива във Варна. От организирането на събитията научих много и получих много контакти и подкрепа. Всъщност така се сработихме с Младен Николов за първи път, това ни показа, че сме добър екип! Идеята се роди по време на Brainstorming между мен и Младен. Общият интерес към технологиите ни тласна към идеята за физически продукт, който да помага, информира и комуникира с хората по нов иновативен начин.

Когато започнахме, нямахме голям опит, затова трябваше да проучим всеки един елемент от умната конструкция. По пътя който извървяхме, като екип, допуснахме доста грешки. С това бих се похвалил най-много, че въпреки всички препятствия които срещнахме, екипът ни се оказа доста упорит и нахъсан!

Първата пейка беше разработена с няколко сензора за температура, налягане, прахови частици и влажност във въздуха. Съоръжението беше проектирано да е с тъч екран, USB зареждане, Wireless зареждане, достъпна точка за интернет и не на последно място, фотоволтаична система за захранване със слънчевата енергия. Проблем с дизайна на пейката ни накара да съкратим функционалностите – в крайна сметка стана така, че екранът е ниско долу и не е тъч, нямаме Wireless зареждане и сензорите са премахнати, тъй като те имат нужда от правилната височина и разположение, за да дават реални данни. Всички тези функционалности планираме да подобрим в следващата си разработка.

Сега планирате да създадете и втора “умна пейка”. Какво ще бъде различното при нея?

Втората пейка ще надмине първата по всички критерии! Наблегнахме на дизайна, за да е по-удобен и лесно да може да се ремонтира при нужда. С новия дизайн ще предоставим всички функционалности, които сложихме на първата пейка, както и тези които не успяхме. Ще добавим и цял нов набор от сензори, като сензор за измерване на ултравиолетово излъчване, за следене на човекопотока, за звуково замърсяване и за произведената и консумираната енергия. Освен това за пейката ще изградим и  апликация, за да може лесно да се управлява съдържанието на екрана, както и за да достъп до информацията, събрана от сензорите.

Пейката ще е снабдена с едноплатков компютър, микроконтролер, цял набор от сензори, фотоволтаична система, в която участват и батерията, екранът, рутерът и антената за интернета, USB за зареждане, както и устройство за безжично зареждане.

Всичко това е част от една добра основа за смарт сити на Варна. Каква е твоята визия за града?

Ние правим първите стъпки в изграждането на една голяма мрежа от умни устройства в град Варна, която да събира данни за състоянието на околната среда, като се надяваме това да мотивира и други предприемачи в областта на IoT. Ние като екип мислим, че Варна се развива с голяма скорост в сферата на предприемачеството и иновациите, като това дава възможност градът ни да се покаже в нова светлина, не само пред България, но дори и Европа. Варна вече изгражда общество на дигитални номади и  хората започват да проявяват все по-голям интерес към града ни.

А какво би променил в образователни модел в техническите специалности в страната?

Според мен, за да се специализираш в техническите специалности, трябва сам да си намериш и създадеш канали, от които да черпиш информация. В учебните заведения можеш да придобиеш само основите познания, над които да надградиш. Технологиите в днешно време се развиват с голяма скорост, затова ако искаш да си добър, трябва да си винаги в крак с най-новите функционалности на езиците за програмиране, техните слаби места и новите физически компоненти, с които да надградиш мрежата, сървъра или компютъра си.

Работил си по едно интересно приложение за живия свят на Черно море. Защо избра да го напишеш на Dart?

Спечелихме проект “Живият свят на Черно море”, по който беше създаден и дигитализиран определител за черноморската флора и фауна. Приложението е качено в Google Play Store и може да бъде изтеглено, но това е прототипната му версия и съдържа само имената на обитателите, като съвсем скоро ще бъде надградено с повече информация  и по-добър дизайн.

Интересната история е, че срокът за изграждането на приложението беше от днес за утре, а трябваше да се изгради и за операционната система на Android, така и за IOS. Досега не бях писал на Swift, това ме накара да направя бързо проучване как да напиша програмата така, че да работи и на двете операционни системи. Така открих езика Dart, той позволява да пишеш код за flutter framework, кoйто после да се преработи и за двете операционни системи. Dart е разработен от Google и набира все по-голяма популярност.

Как се породи интереса ти към доброволчеството?

Още от ранна детска възраст започнах да се занимавам с доброволческа дейност в сферата на опазване на околната среда, като най-често проектите бяха свързани с почистване на плажовете и морето. Един голям пример за това е проект “Спасители на плажа”, организиран от Морския клуб „Приятели на морето” – Варна. Проектът е провеждан над 12 пъти под надслов „Морето не е за една ваканция”.

Участвал съм като доброволец по различни проекти като „Алея на книгата“, “Литературният фестивал на Варна”, Младежкият фестивал на Варна “FUNCITY”, “Седмица на движението”, „Детско морско училище“, “Различно лято”.

През 2012 година ме наградиха с наградата доброволец на годината за град Варна. Това са само част от проектите, в които съм участвал, като доброволец съм ходил по проекти  и извън страната. Посещавал съм Малта по проект, фокусиран към проблема за разхищението на храната, Великобритания в проект за новите технологии в готварството и в изграждане на платформа за обучение на младежи – European Youth Health Champions. Бил съм и два пъти в Кипър, където основната дейност на проектите беше генерирането на игри и дейности за социално включване. Там работехме със защитения лагер на бежанците. Мога да кажа, че тези проекти промениха гледната ми точка за бежанците изцяло!

Като част от Морски клуб “Приятели на морето” – Варна взех участие и в литературния фестивал на града, където предложихме нещо различно и щуро, а именно четене на произведения под вода. Всеки участник имаше възможността да се гмурне под вода, да намери торбичката с произведенията и да прочете едно от тях.

Интервюто проведе Вяра Стефчева, devstyler.io

Сподели публикацията