Канал в Санкт Петербург
Slide
Slide

Санкт Петербург е един от големите европейски културни градове. Прекрасен от музеи, галерии и театри, той предлага на посетителите безкрайни възможности да открият не само руски традиции и съкровища, но и някои от най-добрите международни творби и архитектура в света. Неговите романтични канали, озеленени паркове и сравнително компактни размери правят разходка из него удоволствие.

1.Ермитажът
Ермитажът е дом на една от най-големите колекции на картини в света, поради което дори да обиколите половината в един ден е абсолютно невъзможно. Ермитажът заема шест различни сгради, от които Зимният дворец е най-известният. Музеят се намира в един от най-фотогеничните райони на града, до река Нева и в близост до сградата на Адмиралтейството, на няколко минути пеша от катедралата Свети Исаак.
2. Дворецът Петерхоф
Наричан още „руски Версай“, Петерхоф е първият императорски дворец, построен извън Санкт Петербург. Дворецният комплекс е с изглед към Финския залив и има няколко различни части, включително огромния парк Александра. Големият дворец е бил главната лятна резиденция на руските царе. Интериорът е велик, както подсказва името, в класическа архитектура и богато украсена. Но основната нишка е екстериора на двореца, с много позлатени куполи и десетки фонтани, което прави Петерхоф едно от най-фотогеничните места в Санкт Петербург.
3. Храм „Възкресение Христово“
Няма съмнение, че това е най-руската църква в целия Санкт Петербург. Напомня ни за известния катедрален храм „Св. Василий“ в Москва. Многото куполи – някои позлатени, някои цветни, а други – спирални – правят храмът най-уникалното място за поклонение в града. Разположен до канала Грибоедов, той е известен още като Църквата на Възкресението. Построен е точно там, където е бил убит цар Александър II в нападение. Църквата разполага с една от най-големите колекции от мозайки в света и е една от най-обичаните забележителности в града.
4. Дворцовият площад
Едно от най-величествените открити пространства в Санкт Петербург, Дворцовият площад получава името си за своето местоположение, точно пред Зимния дворец, дом на Ермитажа. Смята се за главния площад на града и това е идеалното място за гледане на забързания живот и снимане на невероятно велики неокласически сгради. През лятото тук се провеждат няколко концерта и културни мероприятия, които привличат хиляди хора. В центъра на площада ще намерите Александровската колона, построена за да отбележи победата на Русия над войските на Наполеон.
5. Катедралата Свети Исаак
Катедралата Свети Исаак е една от най-емблематичните сгради в града. Гигантският позлатен купол може да се види от много места около центъра на Санкт Петербург. Днес тя не празнува никакви маси, така че всъщност е музей. Интериорът на катедралата „Свети Исаак“ е толкова голям, колкото екстериора, и е украсен с различни видове мрамор, лазурит и други редки камъни. Когато посетите катедралата, можете да видите интериора или да се изкачите по стълбите с 262 стъпки и да стигнете до колонадата. Там ще имате най-удивителните панорамни гледки над Санкт Петербург – един от най-важните моменти от посещението в града.
6.Гледайте балет в Мариинския театър
Ако отидеш в Рим, трябва да видиш папата, а когато отидеш в Санкт Петербург, трябва да гледаш балет в Мариинския театър. Градът е дом на много талантливи балетни компании, но никой от тях не е толкова престижен като Мариинския. Представлява Санкт Петербург точно както Болшой прави в Москва. Мариинският, основан през 18-ти век, е бил наричан Имперският балет на Русия, така че получавате представа колко е важно.

Източник: travelwithpedro

Превод Диана Михайлова, BGtourism.BG

Сподели публикацията