Гурме в салфетка на Женския пазар в София
Гурме в салфетка на Женския пазар в София
Slide
Slide
Slide
Slide

София. Най-горещата кулинарна точка в София днес отново ще бъде на Женския пазар, където ще се проведе Бакхус StrEAT Fest. От 10:00 до 22:00 часа между ул. “Цар Симеон” и ул. “Св. Св. Кирил и Методий”, сп. “Бакхус” и „Пазари Възраждане“ ЕАД превръщат локацията в мечта за всеки ценител на добрата храна, напитки и продукти. Вчера фестът бе посетен от 10 000 души.

Снимка на Бакхус.

В дните на фестивала, реновираната част на Женския пазар е разделена на зони, в които гостите могат да опитат висококачествени продукти, селектирани от Бакхус: разнообразни храни, приготвени на място от едни от най-добрите ресторанти в момента, занаятчийски вина, карфт бири, коктейли, сладкиши, джелато, специално кафе, селекция от продукти на български производители и фермери и още много…

За децата има специален кът с надуваем замък, новата джаз банда SoulBmoll ще свири на живо до обяд и на двата фестивални дни, а след обяд за настроението ще се грижат три DJ къта, организирани от клуб “Терминал 1”.

“Не може да се съмняваме: това, което хората ядат на улицата, е най-сигурният знак за нивото на кулинарна култура и посветеност. Тя е и най-добрият ориентир за местните гастро-традиции, и дали ги има изобщо”, споделят организаторите на феста.

Тяхната мотивация да създадат StrEAT Fest идва от посещението на различни пазари в повечето западно-европейски градове, където всеки уикенд пазарът се превръща в празник – изобилие от продукти, весели търговци, прясно приготвена храна, различни напитки и приповдигната атмосфера. “В България имаме пазари, но нямаме подобна пазарна култура. Искаме да превърнем преживяването “на пазар” в съвсем ново усещане. Целта е това събитие да се организира все по-често и да даваме пример и за други подобни изяви. Търсенето е голямо и има смисъл да се развиваме в тази посока и да представяме все по-разнообразно гастро-изживяване”, разказва Джиджи Лагадинова, главен редактор на “Бакхус”.

Снимка на Бакхус.

„Не случайно Женски пазар посреща това изключително събитие вече трета година. Политиката на „Пазари Възраждане“ ЕАД, дружеството, което стопанисва най-старото пазарно пространство в София, е да съдейства за организирането на събития, които развиват, облагородяват и модернизират пазарната среда, а това са фестивалите като Бакхус StrEAT Fest, културните и социални мероприятия. Целта ни е именно да създаваме условия за подобряване на градската среда на Женски пазар, защото пазарите не са само място за търговия, макар това да е основната им функция. Те са социални пространства, места на които хората идват, за да пазаруват пресни и свежи храни, но и места, на които могат да се наслаждават на различни преживявания, каквото е удоволствието от хубавата храна“, казва Драгомир Димитров, изпълнителен директор на Пазари Възраждане ЕАД, съорганизатор на Бакхус StrEAT Fest 3.

Снимка на Бакхус.

Ключова част от фестивала са двете зони с 16 избрани ресторанта, които ще адаптират менюто си за “улицата” и ще предложат на посетителите типични ястия от различни национални кухни:  тайландска (Royal Thai), японска (Hamachi-ni), френска (L’Instant Boutique & Catering), италианска (IL Teatro и прясна паста “Паризи”) модерна българска кухня (Ресторант Кармаре), турска (Turquoise), виетнамска (Lili Pham), мексиканска (Такотека), азиатска “Кото Chef’s Room” и още аЕstivum Zornitza Family Estate, Samokovi хотел Рила-Боровец, “Q-fteteria”, hummusbar, Ribs Brothers и Томеко. Какво предлагат и повече за ресторантите, може да прочетете тук: www.streatfest.bg

Снимка на Бакхус.

За любителите на виното, в зона “Напитки” може да се дегустират и закупят вината на Асоциацията на независимите лозаро-винари БАНЛВ от специален вино бар на списание DiVino. Също в зоната ще може да се открият щандове на Seewines, коктейл-бар Кото, Ouzo 12, китайска ракия Маутай, крафт бири – “Витошко лале”, Hills, Crafter, Bononia Estate, “Житецки Хъс”, сиропен бар na Harmonica и чил зона на Stolichno на терасата.

Снимка на Бакхус.

В “Сладко&Солено” има хляб с квас, сандвичи и сладкиши на “Братя Хлебари”, палачинки с хайвер на Whole Caviar, веган предложения на Salted Cafe, джелато на Gelato&Latte, тайландски сладоледи на плоча I Scream, вкусните сладоледи на Gelateria Naturale, сладки изкушения на сладкарница Adella Cacke O’Clock, изненади с новия ягодов Baileys, гурмански деликатеси от магазин Le Petit Quche и лятната каравана на Somersby, които обещават динени развлечения.

В Зона “Производители” са представени изложители с висококачествени сезонни, месни и опаковани продукти. Сред участниците са Meat Me, RoStar, 11 Meats, лютиви сосове Chilli Hills, тахани Valnuts, Delishu, Konopp Haus, Spizing и други (streatfest.bg).

Водните барове на събитието са представени от партньорите на Бакхус  – Acqua Panna & S. Pellegrino в двата края на фестивала.

В частта с “Фермерите”, посетителите на феста се запознават  с единствената киви ферма в България – kiwi.bg, продуктите на “Ярловска ферма”, “Харман”, Ферма ЕА, натурален пчелен мед на “Курдов”, темпе и тофу, приготвено на място от новата фирма Indonesian Tempe & Tofu и атрактивният щанд с танцуващи мелници на билкови подправки Kotanyi.

За лятна разхлада има обособена бар зона с джин-бар, разнообразни предложения от Tankerey&Gordon’s  и коктейли от Bulleit, предлагани на караваната Travel Coctails.

Специално кафе за освежаване от Chucky’s и Dabov ще може да се опита в двата края на феста. Събитието ще има 5 входа за бърз и лесен достъп от всички страни на фестивала. Билетите са на цена от 5 лв. Ако сте в София и обичате да се похапвате – то това е вашето място днес!

Сподели публикацията