Slide
Slide

София. „В тези предизвикателни и изпълнени с премеждия времена е важно да бъдат показани и отличени добрите примери в сектора и да бъде оценен бизнесът, който въпреки всички трудности, продължава да работи.“ С тези думи министърът на туризма Стела Балтова откри тържествената церемония по връчването на шестите Годишни награди в туризма – 2021, които тази година се провеждат под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

Тя посочи значението и символиката им, като каза, че наградите са „символ на упоритостта и несломимия дух на всички работещи в сектора, на всички, които вярват във възможностите за туризъм в България.“ Със статуетката „Златна роза“ Министерството на туризма засвидетелства уважение за положените труд, инициативност и въображение към всички участници, подчерта министърът.


Сред официалните лица бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, министрите на икономиката, на културата, на земеделието, храните и горите и на енергетиката. Събитието бе уважено от кметове, ръководители на браншови организации, туристически компании и медии.

Вицепрезидентът: Туризмът да е приоритет за българската икономика не само на думи

Победителите във всичките категории – 4 професионални, 4 художествени и 1 за общини, както и в категорията за голямата награда „Изборът на българите“, получиха традиционната статуетка, запазена марка на конкурса и символ на страната ни – българската роза, изработена от Димитър Германов, а заелите втори и трети места – грамоти на Министерството на туризма. На специалния сайт за наградите бяха подадени онлайн над 50 хил. уникални вота за над 60-те участници във всички раздели.

Честта да открие връчването на статуетките имаше вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова в главната категория – „Изборът на българите“. Тя заяви, че за нея е чест да участва в тази бляскава церемония. „Наградите в туризма станаха сами по себе си институция за хората, които работят в този сектор“, бе категорична тя. И добави, че министър Балтова е начело на Министерството на туризма в една много трудна година, но въпреки всичко, са положени много усилия страната да не бъде затворена, а бизнесът да продължава да работи. Тя подчерта, че в Националния план за възстановяване и устойчивост туризмът е залегнал като приоритетна политика. Вицепрезидентът поднесе отличието на победителя „Исторически парк“, село Неофит Рилски, град Варна. Наградата получи управителят му Боян Петков.

Първо място в категория „Туристическа дестинация“ завоюва град Шумен. Отличието връчи министър Балтова, заедно с председателя на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Георги Щерев, а призът бе получен от Миглена Маринова – директор на общинско предприятие „Туризъм, публични прояви и атракции“ към общината.

Една от най-оспорваните категории бе „Туристическа атракция/обект“. Статуетката за победителя в нея – Безистенът в град Ямбол, бе връчена на Енчо Керязов, заместник-кмет на община Ямбол от министъра на земеделието, храните и горите Христо Бозуков и от Светлана Атанасова – председател на УС на БАТА.

В категория „Иновация“ отново първото място бе заето от „Исторически парк“, село Неофит Рилски, област Варна, а наградата поднесоха министърът на икономиката Даниела Везиева и Полина Карастоянова, изпълнителен директор на сдружение „Национален борд по туризъм“.

Министърът на културата проф. Велислав Минеков и председателят на Сдружение „Туризъм“ Венцислав Кръстев връчиха розата за „Специализиран туризъм“ на кмета на община Петрич Димитър Бръчков за първата позиция в категорията – къща музей „Ванга“.

Силвия Георгиева, изпълнителен директор на „Националното сдружение на общините“ в Република България и Димитрина Горанова, председател на Управителния съвет на „Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти“, връчиха статуетката на фаворита в друга много атрактивна категория – „Туристическа община 2021-ва“, която отново отиде при община Шумен.

Втората част на церемонията бе посветена на постиженията на медиите, отразяващи туризма. Министърът на енергетиката Андрей Живков и Живко Иванов, заместник-председател на „Българския съюз по балнеология и СПА туризъм”, дадоха първото отличие за „Журналистически материал на тема туризъм в България за 2021 г. в телевизия“ на Георги Георгиев от Нова телевизия.

За най-добра журналистическа изява в онлайн медия гласуващите са посочили Руслан Йорданов от bgtourism.bg. Наградата бе поднесена от Илин Димитров, председател на Варненската туристическа камара.

Победител в категорията за печатна медия стана Елица Лукова с материала си в списание „Кенгуру“. Тя получи наградата си от журналиста и телевизионен водещ Георги Тошев и Николай Миндов, председател на Асоциацията на екскурзоводите в България.

Франк Кванте, главен изпълнителен директор на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД и Любомир Попйорданов, председател на Сдружение „Планини и хора – асоциация на планинските водачи в България“, предадоха розата в оспорваната категория за интернет блог на Георги Гюзелев от world2explore.eu.

По случай церемонията официален поздравителен адрес бе изпратен от Симеон Сакскобургготски, бивш министър-председател на Република България в периода 2001-2005 г. В него той посочва, че след нанесените от пандемията щети, малцина са си давали сметка колко незаменим е станал за живота на всеки един от нас туризмът. Но днес, в навечерието на 2022 година, гледаме с надежда към бъдещето и сме се поучили от изминалите две години. Идва времето да градим и надграждаме, заедно държава и частен сектор, посочва в обръщението си Симеон Сакскобургготски. Събитието беше почетено с поздрав и от генералния секретар на Световната организация по туризъм към ООН Зураб Пололикашвили, който изпрати видеообръщение, посветено на кръглата маса и годишните награди, организирани от Министерството на туризма в рамките на деня.

Истинската изненада за вечерта бе поднасянето на специални плакети от министър Балтова на професионалисти и доайени, допринесли с труда си за развитието на туризма в България. Тя награди със специалното отличие за личен принос Бисерка Огнянова – Награда за цялостен принос в популяризирането на туризма, Людмила Ненкова с Награда за принос в повишаване на качеството в туристическото обслужване, Любозар Фратев с Награда за принос в развитието и популяризирането на регионалния туризъм, Иван Иванов с Награда за принос в развитието и популяризирането на морския туризъм и Румен Драганов, който получи Награда за цялостен принос в развитието, популяризирането и създаването на историческа памет за туризма в страната.

Сподели публикацията