Slide
Slide

Слънчев бряг, Зонен щранд, Съни бийч, Солнечный берег, Кот ди солей – толкова много имена за един – единствен бряг – най-големият по българското Черноморие, който на този ден преди 60 години е посрещнал първите си гости.     

Резултат с изображение за слънчев бряг ретро картичка

Слънчев бряг. Най-големият български курорт по Черноморието ни – Слънчев бряг, днес отбелязва 60-годишнината от посрещането на първите си гости.

Първият ресторант -“Нептун” е открит на 1 юни 1959 г., а хотелът, който посреща първите туристи на 8 юни 1959 г. е “Калина”.

Резултат с изображение за слънчев бряг ретро снимки

Франтишек Силвестър от град Острава (Чехословакия, б.р. – днес Чехия) е първият регистриран чуждестранен гост на “Слънчев бряг”. Това се случва  в 15,50 ч. на 8 юни, няколко минути след излизането на строителите от обекта.

Резултат с изображение за sunny beach

60 години по-късно на територията на Слънчев бряг вече са разположени над 200 хотели, заведения и други търговски обекти, които всяка година посрещат милиони туристи.

Резултат с изображение за лили иванова

60-годишнината от основаването на Слънчев бряг тържествено ще бъде отбелязана на 12 юни 2019 г., когато комплексът ще открие юбилейния си сезон със събитие, на което ще посрещне специалния си гост Лили Иванова. На церемонията домакините са поканили да присъстват и всички хора, които са били професионално ангажирани с историята и развитието на Слънчев бряг. Официалното събитие по откриването на летен туристически сезон 2019 г. в Слънчев бряг ще се проведе в Bedroom beach club.

Резултат с изображение за bedroom beach club party

Освен с туристическата инфраструктура, природните дадености и многото слънчеви дни, най-големият курорт у нас е и носител на богата културна история, част от която е и провеждане на международния фестивал за поп музика „Златен Орфей“ (1965-1999), който все още е символ на голяма сцена, направила известни редица родни изпълнители и довела в България много световни имена.

Сподели публикацията