София. Иновативни практики в сферата на туризма бяха представени по време на кръгла маса „Зелени иновации в туризма“, организирана от Министерството на туризма.

Веселин Данев, представител на дружествата от групата „Либена Ризортс“, представи конкретни примери и стъпки за намаляване на пластмасата в хотелите. Той сподели техни практики и изтъкна, че е много важно хотелите да заменят еднократните козметични продукти с дозатори за многократна употреба; замяна на сламките и пластмасовите чинийки с биоразградими от захарна тръстика; както и въвеждането на хартиени торби за пране.

По време на събитието бе представена и компания за производство на ядливи чаши, 100% веган, които могат да допринесат за добавената стойност на заведението за хранене или хотела, като повишат неговата разпознаваемост. По думите на Емануил Колев, мениджър в компанията, по този иновативен начин се намаляват промишлените отпадъци, както и разходите, а въглеродният отпечатък на тези чашки е съизмерим с този на стъклените.

В темата за зелените иновации се включиха и висши учебни заведения и професионални гимназии, чиито ученици се оказаха вдъхновени както от практиките за устойчив и зелен туризъм, така и именно от иновативната компания за ядливи чашки.

Проф. Николина Попова от Международното висше бизнес училище запозна присъстващите с проект „Система за мониторинг на устойчивото развитие на туризма в България (по примера на националните курорти)“. По думите й съвременният туризъм върви ръка за ръка с дигитализацията и интеграцията с всички свързани сектори, като тези идеи трябва да залегнат особено активно на местно ниво.

Инж. Тодорова, директор на ПГСС „Никола Пушкаров“ – гр. Попово разказа как възпитават младите във връзка с опазването на околната среда и въведените в учебното заведение Зелени инициативи. Учениците, които са бъдещите кадри и бъдещите лидери в туризма, предлагат намаляване на пластмасата и ограничаване на използваните ресурси, като разработват различни проекти, които да са в полза на природата и бъдещето развитие на туристическия сектор.

Професионалната гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ в Габрово също представиха своя проект за „Повишаване на осведомеността по отношение на управление на ресурсите, рециклиране на отпадъци и кръгова икономика сред образователните институции /училища/ и населението“. Основната цел на проекта еучениците да научат повече за кръговата икономика и възможностите за рециклиране в училищата.  „За нас е много важно учениците да могат да се научат да рециклират и да презентират пред по-малките всички тези инициативи“, обясниха представители на професионалната гимназия.

Сподели публикацията

Семеен хотел и вили в алпийски стил в Паничище | 103 Alpine Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA