Slide
Slide

Каварна. Гигантски зип лайн, за който BGtourism.BG вече Ви информира, започва да работи от сряда – 9 октомври. С това „Топола Скайс Ризорт и Аквапарк” край Каварна се нарежда до градове като Париж, Дубай и Лас Вегас, където модерната туристическа атракция вече внесе адреналин в живота на местните жители и гости на града. По време на своя „полет“  спускачите се наслаждават на красотата от „птичи поглед“, а край Каварна тя е в изобилие. Цената за едно спускане ще е 20 лева. Работното време ще е от 9.30 до 17.30 часа от сряда до неделя.

снимки BGtourism.BG

Съоръжението ще улеснява гостите и туристите да слизат по-лесно и бързо до морето, като „прелитат“ над красива местност.

Досега туристите слизаха до морето по екопътека или с превозни средства

Въжената атракция може да се ползва и от външни посетители, които искат да качат адреналина си. Дължината на трасето е 468 метра.

Отправната точка е 118 метра надморска височина, а скоростта, която тестовете през последните седмици показаха, че може да се развие е 80 километра в час, съобщи за BGtourism.BG управителят на „Топола Скайс Ризорт и Аквапарк” Добромир Вълев. Гигантският зип плайн е уникален за страната ни и първи по Черноморието.

Тиролиена /tyrolienne/ или /zip line, zip wire/ зип лайн на английски е тиролско съоръжение за спускане от височини чрез система от стоманени въжета, която може да достигне дължина до 2 000 метра и позволява да се развие скорост около 80 км/ч. В много градове по света такава въжена линия се инсталира летния сезон в градска среда и се превръща в главна атракция, привличаща много туристи.

Сред най-популярните урбан тиролиена са този в Париж – инсталира се на втория етаж на Айфеловата кула на 115 метра височина – туристите „прелитат“ над Марсово поле със скорост от 90 км/ч., наслаждавайки се на страхотна гледка.

В Лондон тиролиен или зип лайн се инсталира лятото от 2012 година насам в парк „Виктория“ в центъра на града срещу сградата на парламента. Такива съоръжения има в Канада, Квебек и САЩ. Най-голяма атракция е зип лайна Slotzilla на Fremont street в Лас Вегас.

Там желаещите имат възможност да „прелетят“ директно над главите на минувачите на „Фремон стрийт“. В Дубай урбан зип лайна се нарича X line Marina – той е с дължина 1 км и се спуска от височина 179 метра.

„Топола Скайс Ризорт и Аквапарк” е разположен над един от най-красивите Черноморски заливи, сред живописни крайбрежни хълмове, с приказна гледка към безкрайните води на Черно море. Комплексът е на 60 км северно от Варна и на 17 км южно от нос Калиакра. Съвсем наблизо се намират трите най-големи голф игрища в България, както и заливът “Болата”, който попада в класацията на ,,Най-красивите заливи в света”.

Брюксел коронова Каварна и Пазарджик с титлите Европейски градове на спорта на гала церемония на 10 декември

 

Сподели публикацията