Slide
Slide

Варна. Кметът на Варна Иван Портних официално откри шестото издание на ТУРИЗЪМ-ЕКСПО „Дестинация Варна“. Организатори на изложението в морската ни столица са Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите и агенцията за маркетингови комуникации ProVox.

Дорет Димитрова и Павлин Косев – организатори на изложението

Изложението се провежда с подкрепата на община Варна и на министерството на туризма, а програмата включва презентации и дискусии, които са насочени към преодоляването на кризите в бранша, иновативни решения и идеи за оптимизиране на работния и технологичен процес.

Летище Варна с рекорден брой редовни маршрути през зимния сезон

На изложението се представят община Варна, курортите Св. св. Константин и Елена, Албена, Златни пясъци, както и компании, които са свързани с туристическата индустрия. С изложението се отбелязват и два значими юбилея в региона – 65-годишнината от създаването на Златни пясъци и 50 години от откриването на Варненското златно съкровище.

Отминалият летен сезон може да се определи като „провокативен, но успешен“, сподели на пресконференция председателят на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите (ВАРХ) Павлин Косев.

Той посочи, че в момента във Варна и съседните курорти има пълни хотели с туристи. Голяма част от хотелите по Северното Черноморие дори са успели да надминат резултатите от добрата за българския туризъм 2019 г., а инфлацията е накарала хотелиерите да разнообразят туристическите си пакети.

Павлин Косев

Косев посочи, че пандемията през последните две години е дала възможност българите да преоткрият родното си Черноморие, а Варна е на крачка да се превърне в целогодишна дестинация. Гостите смесват различните видове туризъм, като малко са туристите, които пристигат, за да лежат по цял ден край морето. Най-сериозният проблем пред хотелиерите е инфлацията и непрекъснато покачващите се цени, особено на хранителните продукти.

„Летният сезон бе изпълнен с много предизвикателства. Поздравления за бранша, който положи много усилия, за да преодолее трудностите и който доказа, че може бързо да се адаптира към новите условия. Поздравявам организаторите, че в това издание са заложили теми, свързани с иновациите и адаптивността на бизнеса. Вярвам, че това е начинът Варна ще продължи да бъде успешна туристическа дестинация за четири сезона“, каза кметът Иван Портних.

Сподели публикацията