Варненци не искат МОЛ, а културно пространство в Дупката
Варненци не искат МОЛ, а културно пространство в Дупката
Slide
Slide
Slide
Slide

Варна. Варненци не искат търговски дом, а многофункционален културен център в Дупката, с внимателно експониране на археологията. Това сочат обобщени резултати от анкета, която се проведе сред гражданите, по инициатива на Община Варна. Данните от проучването, което премина под мотото „Да излезем от Дупката”, бяха представени днес на пресконференция пред медиите. В срещата участваха Явор Панев – архитект, съосновател и зам.- председател на Сдружение „Таляна”,  Цвета Йоцова – юрист, Юлиян Добрев, социолог от “Blue point”. Община Варна бе представена от  главния архитект  Виктор Бузев.

Допитването бе проведено в две посоки. Първата включваше проучване на нагласите сред 134 експерти в областта на архитектурата, градоустройството, културата, туристическия бизнес. На втория етап бе създадена анкета сред 3124 граждани над 15 г., съставена на база обработените мнения на специалистите от първия етап. Общо предложенията на експертите за бъдещето на пространството са над 35, сред които обществено пространство, мултифункционален център, парк, бизнес център, амфитеатър, концертна зала, спортна зала, експониране на археологическите разкопки и други.  Анкета бе достъпна на платформата  www.ideavarna.com до 20-ти септември.

„Сам по себе си броят на анкетираните говори за високата ангажираност на варненци по темата. 100% от експертите декларират важността на това явление и над 95% от гражданите определят пространството на Дупката като изключително важно”, обясни  социологът Юлиян Добрев.

„Допитването, което проведохме, бе по един много иноваторски, поне за нашата държава, начин. Така самото общество във Варна определи бъдещето на пространството в Дупката и  реши по демократичен път какво иска да се случва там”, коментира Цвета Йоцова.

„Чудесно е, че анкетата предизвика такъв голям обществен отзвук. Благодаря на всички, които се включиха, както и на всички доброволци. Личното ми мнение е, че това място може да съчетае една многофункционална, културна субстанция, която да събира варненци. Убеден съм, че идеите на хората могат да бъдат много хармонично съчетани.  Явно е, че варненци отчитат  обществената значимост и ценност на това място и искат то да бъде част от обществения живот на града. Тези идеи ще бъдат взети предвид, когато се формира заданието за провеждането на международен конкурс  – така, както г-н кмета вече няколко пъти обявява това. Вярвам, че до края на годината заданието трябва да бъде готово, а в конкурса отново ще се включат най-добрите архитектурни бюра от цял свят, както стана с международния конкурс за библиотеката”, коментира главният архитект Виктор Бузев.

Какво казват експертите:

Относно височините:

34,3%  Застрояване до нивото на бул. „Княз Борис I”;

26,3%  Застрояване, съобразено с височината на околните сгради –паметници на културата;

20,4%  Свободно пространство, без застрояване;

19%     Без ограничение във височините;

Относно плътността:

30,7%   Свободно пространство, без застрояване;

18,2%   Минимално застрояване – до 20%;

43,8%   Застрояване до 50%;

7,3%     Максимално застрояване;

Отговорност за пространството:

32,8%  Община Варна, главен архитект;

31,4%  Специалисти от областта на архитектурата;

3,6%    Специалисти от областта на културата;

2,2%    Специалисти от областта на историята;

28,5%  Други

Неподходящи функции за пространството:

58,9% от експертите са категорични, че там не може да има мол, 27,1% – не искат паркинг.

28,8% от гражданите не искат на мястото да има търговски обект, мол, 21,4%  – не искат паркинг. Общото мнение е срещу изграждане на жилищни, бизнес офиси и административни сгради.

„Имаме много категоричен отхвърлен отговор – търговски център тип мол. Тава е своеобразен парадокс, тъй като знаете, че предназначението на терена през 80-те години е било точно за търговски дом. В момента и граждани, и експерти смятат, че в никакъв случай това не трябва да се случва”, коментира социологът. Той обясни, че идеите за паркинг, хотел, заведения,  жилищна или бизнес сграда също не се приемат добре сред анкетираните.

За какво е подходящо пространството в Дупката?

В топ 3 от предложенията на експертите са  многофункционален културен център – изложбена зала, галерия, опера; експониране на археологията; обществено пространство – парк, площад.

В топ 3 от предложенията на гражданите – обществено пространство, парк, площад; амфитеатър; мултифункционален културен център.

Т. нар. Дупка е терен в центъра на Варна, заключен между булевард “Княз Борис I” и ул. “Княз Александър Батенберг”,  ул. “Воден” и ул. “Архимандрит Филарет”. Тя се появява в края на 80-те години, след като местната власт събаря няколко къщи със статут на паметници на културата с идея на мястото им да бъде построен Търговски дом. В процеса на работа обаче били открити археологически пластове – част от крепостна стена и кула на античния Одесос от IV в. пр. н. е., които според археолозите са най-старият открит досега участък от укрепителните съоръжения на древната крепост. Подобни останки не са установени на други места в стария град. Пак на същото място са налични и руини от сгради от късната античност – IV-V в., както и от два отводнителни канала и три глинени тръбопровода от същия период. Извън разкопаното пространство, но кореспондиращи с описаните старини, са открити и останки от втора крепостна стена. Според учените тези участъци от двете крепостни стени, запазени в центъра на един съвременен град, са рядко срещано явление в археологическата практика и са отлична предпоставка са превръщането им в туристическа атракция.

През 1989 г. комисия към Националния институт за паметници на културата (НИПК)  излиза с категорично становище, че разкритите древни останки са уникални както за града, така и в национален мащаб. Препоръката е съхранението им да бъде на място, тъй като преместването им би било пагубно за тях. Тази позиция довела до спиране на проекта за изграждане на Търговския дом. Оттогава това място в сърцето на археологическия резерват „Античен град Одесос – Варна” е останало като грозна дупка  в центъра на града.

Линк към сайта: https://ideavarna.com/

Сподели публикацията