Ангелкова на фестивал в Кърджали: Този форум ще е сред първите, включени в регистъра на туристическите събития и забележителности
Ангелкова на фестивал в Кърджали: Този форум ще е сред първите, включени в регистъра на туристическите събития и забележителности
Slide
Slide
Slide
Slide

Кърджали. Фестивалите не само създават настроение и разнообразие за местните жители, те пазят традициите и са повод много гости да посетят региона. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откриването на фестивала на българския бит и култура „Бъдеще с традиции – Кърджали 2019”, който се провежда под патронажа на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева с подкрепата на Министерството на туризма.

Празникът в Родопския град започна с най-дългото хоро, огласяно от звуците на традиционната за Родопите каба гайда. Хорото поведе председателят на Парламента Цвета Караянчева заедно с областния управител на Кърджали Никола Чанев и министър Ангелкова. Гостите на фестивала имаха възможност да опитат над 400 баници, приготвени от кулинарни майстори от 7 общини в областта, занаятчии представиха ръчно изработени изделия, имаше много работилници, на които деца се учеха да тъкат, да рисуват върху вълна и много други занаятчийски техники.

Според данни на НСИ в местата за настаняване с 10 и повече легла в област Кърджали за периода януари-юли са отседнали повече от 20 хил. гости. Кърджали е включен в 12 винено-кулинарни дестинации, като част от дестинация „Родопи“. Областта присъства и в 8-те културно–исторически дестинации – в „Магията на източните Родопи“. И в двата проекта са включени забележителностите „Перперикон“ и „Татул“.

Сподели публикацията