Slide
Slide

София. Поради липса на кворум и отсъствието на народни представители пропадна изслушването на министъра на туризма Христо Проданов в последното заседание на Комисията по туризъм в парламента в рамките на мандата на настоящия кабинет.

Председателят д-р Илин Димитров благодари на министър Христо Проданов за активната съвместна работа в Комисията, за добрия тон и конструктивното сътрудничество през изминалите месеци и му подари символично плакет от името на Комисията по туризъм.

В началото на заседанието д-р Илин Димитров направи равносметка за свършеното до момента в рамките на Комисията. Сред по-важните акценти в отчета си той отбеляза спешната законова поправка за възстановяване на важната мярка „35 евро на седалка“ за чартърни полети в помощ на туроператорите. „Счупването“ на тази мярка нанесе вреди на имиджа на България и прекъсна предварително обещани финансови потоци, подчерта Илин Димитров и изрази удовлетворение, че възстановяването й беше извършено в спешен порядък с единодушие при гласуването.

Бяха удължени мерките 60/40 и 9% ДДС, което впоследствие беше коригирано за алкохолните напитки, но по думите на председателя „това беше цената, която трябваше да се заплати за нулевата ставка на хляба“. Той отбеляза и първата финансова помощ към хотелиерите: с мярката „40 лева за бежанец“ за пръв път бяха подкрепени хотелиерите – „един изстрадал бранш“, като над 15 млн. лева ще им бъдат изплатени за трите месеца, подчерта Илин Димитров.

Друг акцент – ББР и успешните финансови инструменти, създадени в подкрепа на туристическия бизнес. Беше създаден и Институт по иновации в туризма във Варна, а работата по изковаването на кадри е от “критично важно” значение, по думите на Илин Димитров. Той припомни още работата по стратегията за пешеходни маршрути и планински туризъм, гласувания на първо четене Закон за старите столици, инициирането на работа по нов закон за туризма и закон за единна браншова организация, важни визити зад граница съвместно с министъра, последните от които бяха в Германия, откриването на Летен сезон 2022 в знаковия за българския туризъм к. к. „Златни пясъци“, който чества своя юбилей тази година и още много свършена работа.

Като важна победа в бранша министър Проданов отбеляза разширеното действие на ваучерите за храна, които вече ще важат и за туризъм в България и благодари на народните представители, че са гласували, давайки своята подкрепа. Тази мярка беше приета при актуализацията на бюджета с почти пълно единодушие от депутатите.

Следващата седмица предстои среща с представители на сектора и фирмите – оператори на ваучери, след която министерството ще внесе повече яснота за процеса на функционирането им.

Като успех беше отбелязано спечеленото от България домакинство на 68-мата сесия на Регионална комисия “Европа” на Световната организация по туризъм през 2023, което е изключително признание и оценка за страната ни и за българския туризъм.

Беше изтъкнато, че въпреки трудностите, за 2022 година очакванията са летният сезон да е два пъти по-добър от миналата година, а вътрешната реклама е многократно увеличена в сравнение с предишни сезони.

Председателят Илин Димитров и народните представители подчертаха и бяха единодушни, че в Комисията по туризъм винаги е имало добър тон, консенсус, диалогичност и конструктивна работа.

От името както на министъра, така и на народните представители беше изразена благодарност към председателя й д-р Илин Димитров, че е влагал усилия и сърце, за да работят успешно за каузата на българския туризъм.

Сподели публикацията

Висококачествена Козметика за Здрава Кожа — Dr. Spiller Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA