Slide
Slide

Стара Загора. Наш туроператор пусна в продажба оферти за мача на годината. Един срещу друг застават Ливърпул и Челси – носителите на купите на Шампионската лига и Лига Европа за тази година. Двата отбора ще определят новия носител на Суперкупата на Европа на стадион Voodafone в Истанбул. Големият сблъсък между британските колоси е на 14 август, а пакетна цена с пътуване и посещение на мача предлага старозагорската фирма Condor Sport заедно с Condor Holiday, научи BGtourism.BG от управителя й Тодор Иванов, който е бивш футболист.

Суперкупата на Европа е европейски клубен футболен трофей, за който всяка година през месец август се провежда мач между носителите на Купата на европейските шампиони и Купата на УЕФА. До 2000 г., когато е закрит турнирът за КНК, участие в мача взима носителят на Купата на носителите на купи (вместо носителя на Купата на УЕФА).

Турнирът е основан през 1972 г. по идея на холандския журналист във вестник De Telegraaf Антон Виткамп. В годините на тотална доминация на холандските отбори в Европа, той иска да се създаде среща, чрез който да бъде определен най-добрият отбор на континента. В началото УЕФА не приема идеята му, защото единият потенциален финалист Глазгоу Рейнджърс току-що е наказан от федерацията да не участва в европейските клубни турнири за една година заради вандалски прояви на феновете на отбора. Въпреки това мачът се провежда, но не под егидата на европейската федерация. От следващия сезон тя официално се заема с организацията на мачовете за Суперкупата на Европа.

В периода 1972–1997 г. за спечелването на купата финалистите играят два мача на разменено гостуване. През 1998 г. УЕФА взима решение победителят да се определя в един мач, който се играе в края на месец август на стадион Луи Втори в княжество Монако.

Сподели публикацията