Slide
Slide

Св.Св. Константин и Елена. Две дами от Турция и Белгия, двама артисти от Индия и Македония и един български автор ще представят скулпторните школи на своите страни в V пленер по скулптура „Докосване до природата“, който ще се проведе в курорта Св. Св. Константин и Елена от 7 до 22 май 2019 г. За втора година пленерът ще бъде международен. В това издание на конкурса участваха 38 проекта на 27 автори от България, Белгия, Украйна, Македония, Индия, Швейцария, Иран, Италия, Австрия, Русия и Турция. Комисия от представители на Фондация „Св. Св. Константин и Елена“ – организатор на събитието, Община Варна, Съюза на българските художници и артистичните среди във Варна, определиха 5-те проекта, които ще се реализират в петото издание на пленера:

Атанас Атанасоски (Македония) – проект „Геометрична вълна”
Фиген Алтун (Турция) – проект „Ядрото“
Иван Стоянов (България) – проект „Артефакт от изчезнала цивилизация“
Гададхар Ожха (Индия) – проект „Танцуваща кралица“
Цветанка Койкова (Белгия) – проект „На морското дъно”

Атанас Атанасоски от Македония ще направи второто си участие в пленера „Докосване до природата“. Миналата година артистът с докторска степен по стенопис и скулптура от Скопския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ реализира изящната си творба „On The Horizon” („На хоризонта“) , с която представи любовта между морето и небето. Тази година скулпторът ще извае в камъка сложната композиция между природата, морето, континентите и хората с композицията  „The geometric wave” („Геометрична вълна“). Атанасоски е реализирал повече от 40 скулптурни изложби и е участвал в международни симпозиуми в Ню Йорк, Виена, Абу Даби, Лондон и др.

Скулптурното изкуство на Турция ще видим в работата на Фиген Алтун. Дамата идва от Анталия и ще представи Akdeniz University, където е учила изящни изкуства и скулптура. В курорта Св. Св. Константин и Елена Фиген Алтун ще пресъздаде сърцевината на морското дъно чрез проекта си „Core“ („Ядро“). В професионалната й кариера се вписват участия в десетки изложби, симпозиуми и творчески проекти.

Българското участие в „Докосване до природата“ е на скулпторът от Ямбол Иван Стоянов – авторът с най-много участия и реализирани творби в курорта Св. Св. Константин и Елена – две от камък и една от дърво. Четвъртата композиция на българският артист, който през последните години натрупа опит в много международни симпозиуми, е вхъдновена от изчезналите цивилизации. Неговият „Артефакт“ е вдъхновен от Атлантида и от въпроса „Има ли някъде отвъд голямото море една цивилизация, която е запазила не само малка част от невинността на атлантите, но и голяма част от техните постижения? Творческите проекти на скулпторът от Ямбол му донесоха множество награди в България и чужбина през последните няколко години.

Въпреки че повече от 20 години живее и твори в Париж, авторът Гададхар Ожха ще представи културата на Индия. Сред участниците в пленера „Докосване до природата“, това е авторът с най-много награди и участия в скулптурни симпозиуми, като най-забележителните сред тях са състезанията за снежни и ледени скулптури в Канада, Италия и Русия. Във Варна даровитият творец ще извае медузата като “Dancing Queen” („Танцуваща кралица“).

Другата дама в пленера – Цветанка Койкова е български скулптор. Родена е във Варна, но от години творческият й път е в Белгия. Зад гърба си има множество награди, изложби, симпозиуми. Проучването на морското дъно е най-възвишената мисия на човека, защото това е предизвикателството, което се опитва да разбере целия свят. Койкова ще претвори своето виждане за така необятния морски свят в проекта „На морското дъно“ („On the Seabed“).

Изложбата на готовите творби ще видим на 21 май за празника на курорта Св. Св. Константин и Елена.

V пленер по скулптура „Докосване до природата“ се организира от Фондация Св. Св. Константин и Елена, с финансовата подкрепа на Фонд „Култура“ на Община Варна, с подкрепата на „Скални материали“ АД, гр. Русе – дружеството дарило необходимия камък за изработка на произведенията и със съдействието на Съюза на българските художници.

Сподели публикацията