Венеция, Италия
Slide
Slide

Рим
Като столица както на Италия, така и на древната римска империя, Рим застава, разбира се, първи в нашия списък с любими забележителности в Италия.

Колизеумът

Един от най-известните исторически паметници вероятно е Колизеумът, старият стадион на гладиаторите, където се провеждат всички организирани битки. Вторият най-важен паметник е Базиликата Св. Петър в независимия град-държава Ватикана. Базиликата Свети Петър е седалището на папата, ръководител на Римокатолическата църква.

Piazza di Spagna

Piazza di Spagna, с емблематичния Fontana della Barcaccia, също си струва да бъде посетен. Впечатляващите испански стъпала на Пиаца ди Спаня предлагат прекрасена гледка върху центъра на Рим.
През нощта ви предлагаме да отидете на разходка из Пиаца Навона, в района около фонтана Треви или в Трастевере.
Пиаца Навона е домакин на някои от най-красивите фонтани на Рим, които съдържат скулптурите на Джиан Лоренцо Бернини. Заслужава си да се види и фасадата на църквата, усвоена от Франческо Боромини. Пиацата е построена на мястото на старинен римски стадион. Очертанията на площадката съответстват на интериора на арената, където се провеждат музикални представления, атлетични и конни състезания, наречени Агони Капитолини.

Piazza Navona

Може да посетите и Пантеона, един от най-старите храмове от римската епоха, който е бил използван през вековете като гробница на най-видните италианци. Районът около Пантеона е много оживен и атмосферен, прекрасно място за разходки, пиене или хапване.

Пантеона, Рим

Флоренция
Флоренция процъфтява през Ренесанса като символ на елегантност, изкуство, култура и архитектура в Италия.

Palazzo Vecchio, Флоренция

Две от най-важните места за посещение във Флоренция вероятно са Пиаца дел Дуомо с базиликата Санта Мария дел Фиоре и прилежащата кула на Джото и Пиаца дел Синьория, която е една от най-старите пазарни площадки и прекрасно място, където можете да се полюбувате на някои от най-красивите флорентински архитектурни постижения, като например Palazzo Vecchio. Исторически той е бил политическият център на флорентинската република, докато Пиаца дел Дуомо е бил религиозният център.
Cinque Terre

Манарола, Cinque Terre

Популярна туристическа дестинация, Cinque Terre (Петте земи) е набор от пет селища, свързани заедно по протежение на къс участък от скали по италиянската ривиера: Риомаджоре, Манарола, Корнилия, Вернаца и Монтеросо. Корнилия е единственият, който се намира на скалата, далеч от водата. Вернаца е може би най-очарователният, с колоритни къщи, укрепена кула и църква, обградени около добре защитено пристанище. Петте села и крайбрежието са обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Вернаца, Cinque Terre

Панорамна туристическа пътека, известна като Sentiero Azzurro („Светлосиня пътека“), свързва петте села. Пътеката от Риомаджоре до Манарола се нарича Via Dell’Amore („Любовна разходка“). Участъкът от Манарола до Корнилия е най-лесният за поход, въпреки че основната пътека в Корнилия завършва с изкачване на 368 стъпала.
Венеция
Градът е построен върху лагуна, изпълнена с канали, без пътища за автомобили. Много поетично и романтично място, изпълнено с история и изкуство, известно с неговия площад Сан Марко, неговия Карнавал, гондолите и многото му мостове и великолепни дворци.

Карнавалът във Венеция

Противно на общоприетото мнение, най-доброто време за посещение на Венеция не е задължително по време на зимните празници, тъй като градът може да бъде покрит с мъгла през студените месеци, която отнема голяма част от магията. Най-доброто време за посещение е по време на карнавала или през пролетта.
Крайбрежие Амалфи и Капри

Позитано, Крайбрежието Амалфи

Идеалната дестинация, ако искате да си починете в комбинация от култура, елегантност, прекрасна природа и спиращ дъха скалист бряг. Крайбрежието е най-посещавано по време на извън сезона, за да се избегнат туристическите тълпи.
Първите вили, построени на брега на Амалфи, датират от римската епоха, но през вековете различни култури са се заселили в този уникален кът на Италия. Най-процъфтяващият период на Амалфи е през X и XIII век, когато е бил един от четирите морски републики, управляващи Италия.

Пристанище Пикола, Капри

Места за посещение са Катедралата на Амалфи, Равело и Позитано. Въпреки известността си като туристически капан, не може да се отрече красотата на пейзажа на тази „райска градина“, някога дом на императори, седалище на манастири и все още място на изгнание. От северната част на острова можете да видите Везувий и Неаполския залив. Капри се радва на постоянно слънце и никога не изглежда да е в нисък сезон.

Източник:yourguidetoitaly

Превод Диана Михайлова, BGtourism.BG

Сподели публикацията