Slide
Slide
Slide
Slide

359 753 българи празнуват на днешния Ивановден, сочи статистиката на ГРАО. От тях 231 020 са мъже, а 128 733 са жени. Иван е второто по популярност име сред мъжете – носят го 151 005 мъже, като по-разпространено е Георги. След най-известното име при жените Мария следва това на Иванка – 57 035. При фимилиите Иванови са №1.

При фамилиите Иванови категорично са №1, като при жените тази фамилия носят 141 183 българки, а при мъжете – 136 125 души.

На 7 януари църквата почита свети Йоан Кръстител. Празникът, наречен „негов събор”, е ден, в който вярващите отправят молитвена прослава към божия пророк, представил на хората Христос и кръстил Спасителя във водите на р. Йордан.
Народът вярва, че когато светците си поделяли света, на Йоан се паднало да кръщава вода, земя, млади булки и малки деца. Поставили жената в центъра на живота и семейството, те нарекли празника Женски водици, а ритуалите се изпълнявали само от жените.
По-късно главни действащи лица стават именниците – Йоан, Иван, Иванко, Иваница, Иво, Иванка, Ваньо,Ваня, Джони, Жана, Нако, Янаки, Калоян, Калчо. Според традицията те насила се къпят в реката за здраве.
Още не е утихнала веселбата от Водокръщи (днес), светът е пречистен и обновен, и ето го, идва Ивановден. Празник в чест на Иван, кума на Богородица и кръстника на Спасителя. Един от най-джумбушките празници през Голям Сечко, казва известният етнограф Георг Краев.
За празника майките и съпругите им приготвят обреден хляб – петохлебие, който носят в църквата и оставят пред иконата на Св. Йоан Кръстител. Опята от попа, погачата се раздава на близки и съседи за здравето на именника.
На този ден виното прелива отвсякъде – повече, отколкото на Трифон Зарезан. Ракията също не е забранена от канона. На трапезата се слага специална пача от свински крака и бузи, подправена със сурова туршия и чесън и замразена върху варени яйца.
В миналото обичаите на Ивановден са били свързани с отколешните институции на побратимството и кумството.На много места празникът е съпътстван от надбягване с коне, известни още като Ивановденски кушии. А в други селища в деня на св. Иван се организират маскарадни игри. Ергени се предрешват в старовремски женски дрехи, чернят лицата си със сажди, закачат момите, обикалят къщите и навсякъде ги посрещат с радост и с… вино.

На 7 януари в арменската църквата се отслужва заупокойна панихида за душите на умрелите.
Честито на всички именници – Иван, Ваньо, Иво, Ива, Ивайло, Ивелин, Йоан, Калоян!

  • Харесай страницата на BGtourism.BG и във фейсбук ТУК, за да научавате по-бързо новините ни!
  • Изпращайте снимки и информация на office@bgtourism.bg по всяко време!
Сподели публикацията