Slide
Slide

Банско. „Уникално Банско” – един наистина неповторим празник, организиран от Задругата на механджии „Уникално Банско”, Съюзът на туристическия бизнес-Банско, самодейците от НЧ „Никола Вапцаров-1894” и Община Банско в първите септемврийски дни.

„Уникални сме, защото сме банскалии и защото сме заедно, неповторими сме, защото единни преодоляваме трудностите” – така в едно изречение бе събрана същността на празника и тайната рецепта на Банско.

Празник, чието начало бе положено през особено тежката за туризма в Банско 2020 г., за да се превърне в третото си издание през тази година в тържеството на красотата на най-съкровените моменти от човешкото битие – моментите на радостта от живота и неговия непрекъснат кръговрат.

Наред с майсторски приготвените и естетически представени  бански ястия, местните хора и хилядите гости на града станаха свидетели на автентични сцени от живота в Банско преди години. С много символика и весело настроение , на площада в Банско бяха пресъздадени попре́лка, граба́не на мома, посрешча́не на невеста и сватба.

Банскалии от всички поколения, пременени в най-празнично реди́ло и с присъщото им достойнство и уважение към традициите, ни върнаха назад във времето,  а неподражаемата Елена Калайджиева сладкодумно разказваше на бански говор безкрайната приказака „Банско”.

Сподели публикацията