Slide
Slide

София. От силния лев се оплакаха от руска страна на Българо-руския бизнес форум в областта на туризма, който се провежда в София. Туристическият поток от Русия към България е спаднал, а причината е, че българският лев е привързан към еврото и за последните пет години виждаме сериозно укрепване на българската валута, обясни Максим Орешкин, министър на икономическото развитие на Русия.

По думите му по тази причина много руснаци си остават в Русия или отиват на почивка в Турция. Конкуренти по отношение на цените били също Кипър и Египет, пише dnes.bg. Според Орешкин трябва да се акцентира на уникалните особености на България и на факторите, които свързват двете ни страни, като близките културно-исторически връзки.

“Заради силния лев и спазването на финансовата дисциплина очакваме юли месец да ни поканят в чакалнята на еврозоната”, контрира пък премиерът Бойко Борисов. Той подчерта, че се гордеем с това, че имаме стабилна валута, здраво обвързана с еврото, което ни прави прогнозируеми за всички други бизнес сфери.

За да удържим обаче конкуренцията на съседите си Турция и Гърция, които дотират чартърните полети с организираните туристи, премиерът обеща помощ на туристическия бранш. Той определи конкуренцията като “даже коварна” на моменти.

С премиера на Русия Дмитрий Медведев снощи двамата разговаряли за ферибот Бургас- Новоросийск, за да се улеснят не само туристите, но и руснаците с втори дом у нас. Обсъждали и това с “дружни усилия” да повдигнем качеството на туризма.

Борисов обяви, че в 59 града имаме изнесени центрове за издаване на визи от 1 февруари, също с цел максимално да се улеснят туристите. “За съжаление санкциите въздействат много, особено в селското стопанство, затова съм настоявал да се върнем на масата на преговорите”, подчерта премиерът.

По думите му в условията на санкции и на изключително голямо напрежение в многополюсния свят, ние успяваме да поддържаме доста добри прагматични работни отношения с Русия. Не бива да се делим на русофили, русофоби, нека си гледаме нашите прагматични бълагарски интереси, призова Борисов.

Той разказа, че колегата му Медведев снимал сам с фотоапарат това, което му показвал от родните забележителности, а при Тракийското съкровище, възкликнал: “Още Китай не е имал писменост тогава!”.

Борисов подчерта, че имаме какво да предложим на гостите си в сферата на историческия, културния, религиозния туризъм. Той акцентира и на сигурността за туристите.

“С руските специални служби, с българските полицейски, работим изключително активно още преди да започне сезонът и в момента по планинските курорти, за да обезпечаваме сигурността”, посочи премиерът. Борисов изтъкна, че в сферата на детския туризъм има изключителен пример с детския лагер в Камчия и ще се работи за разширяване на тази сфера.

Сподели публикацията