Slide
Slide

Добрич. Момчил Димов и Златомира Стоянова от клуб “Компютър Арт” – Добрич, са сред победителите в конкурса на еврокомисаря Мария Габриел за компютърна рисунка на тема „България в Европа: минало, настояще, бъдеще“. Надпреварата бе подкрепена от Министерство на образованието и науката.
Победителите лично ще представят творбите си в изложба в Европейската комисия в Брюксел на 20 февруари, когато комисарят организира тържество в навечерието на Националния празник на България.

Мария Габриел

В конкурса, разделен във възрастовите категории 8-9 клас и 10-12 клас, се включиха ученици от цялата страна. Техните творби бяха оценявани от авторитетно жури в състав проф. д. изк. Петер Цанев – ръководител на катедра „Психология на изкуството, художествено образование и общообразователни дисциплини“ в Националната художествена академия, Силвия Кънчева – държавен експерт по информатика и информационни технологии към Дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ в Министерството на образованието и науката и проф. Станислав Памукчиев – член на Управителния съвет и секретар на секция „Живопис“ на Съюза на българските художници. Те отличиха по 6 творби във всяка от категориите, селектирани по строги критерии за оценяване.
Във възрастовата група 8-9 клас наградата спечелиха: Паулина Карачомакова от СУ „Отец Паисий“- Кърджали, Дарена Георгиева от ПМГ „Акад. Боян Петканчин“- Хасково, Екатерина Кирова от НХГ „Св.Св. Кирил и Методий“- Благоевград, Стефания Димитрова от ПМГ „Христо Смирненски“- Перник, Момчил Димов от Клуб „Компютър Арт“- Добрич и Диляра Мустафа от ППМГ „Акад. Никола Обрешков“- Разград.
Шестимата победители в категория 10-12 клас са: Златомира Стоянова от Клуб „Компютър Арт“- Добрич, Виктория Дрънкарева от ПГСАГ „Ангел Попов“- Велико Търново, Кристиана Петрова от ПГДС „Цар Иван Асен II“- Хасково, Николай Томов от ПГСАГ „Проф. арх.Стефан Стефанов“- Монтана, Айлин Мартинова от ПГ по текстил и моден дизайн – Варна и Ивелина Колева от Компютърна школа „Вале“- Хасково.

Сподели публикацията