Банско е партньор на турския Ерзурум по европроект в сферата на зимния туризъм
Банско е партньор на турския Ерзурум по европроект в сферата на зимния туризъм
Slide
Slide
Slide
Slide

Банско. В първия месец от годината, кметът на Банско Георги Икономов подписа договор за изпълняване на съвместен проект между Община Ерзурум, Турция и Община Банско с наименование „Сътрудничество за природосъобразен зимен туризъм“. Бенефициент е турската община в рамките на мярка „Побратимяване на градове от Турция и градове от ЕС“, а срокът за изпълнение на дейностите е една година. Ерзурум, както Банско е популярен зимен курорт в южната ни съседка, който също е домакинствал кръгове от Световната купа по ски.

Ерзурум

„Ерзурум ни покани да се включим като техни партньори в европейската програма, с желанието Банско да сподели своите добри практики в сверата на зимния туризъм. Въпреки че турската община е много по-голяма от нашата, Банско има какво да сподели за своето развитие като един от предпочитаните курорти в Европа“ бе коментарът на Икономов по повод старта на проекта.

Неговата основна задача е да бъде извършен задълбочен анализ за възможностите за внедряване на соларните системи като алтернативен източник на възобновяема енергия. За целта турската община ще наеме агенция за енергийни проучвания, която ще изготви специализирани доклади за двата курорта, отчитайки съотношението разходи – ползи, социалният ефект, както и периода за възвръщаемост на инвестициите.

Двете общини ще си разменят срещи, с които ще насочат общественото внимание върху възобновяемите източници на енергия като алтернативи, запазващи качеството на въздуха и околната среда. Освен тях, позитивната кампания за популяризиране на еко енергията ще премине и през провеждането на ски състезания в Банско и Ерзурум. С успешното изпълнение на проекта двата града ще се побратимят, за да продължат сътрудничеството си и в други сфери от живота.

erzurum
Банско
Сподели публикацията