Slide
Slide

Британското издание Гардиън включи Пловдив в престижна класация на европейските градове, в които туристите могат да открият добра местна храна, нощен живот и култура или почивка в красива обстановка. Пловдив е посочен на първо място в сегмента за култура и изкуство, съобщава TrafficNews.

Ето и градовете, които изданието препоръчва на туристите от цял свят.

НАЙ- ДОБЪР ЗА КУЛТУРА И ИЗКУСТВО

 ПЛОВДИВ, БЪЛГАРИЯ

Вторият град в България има сериозни претенции да бъде най-старият непрекъснато населен център в Европа. Неговите славни дни са били при римляните – които са оставили мраморен амфитеатър на хълм и 200 000 квадратни метра сложни мозайки в епископската базилика (отворена отново миналата година след две десетилетия реставрация).

Старият град е дом на цветни сгради от 19-ти век. Сред толкова много антични места, има много пространства за модерно изкуство. Най-влиятелната съвременна галерия е Sariev, чиято собственичка, Катрин Сариева, разработи Алтернативната карта на Пловдив с различни безплатни за изтегляне маршрути, представящи непознати кътчета на града.

В затворената във времето махала Хаджи Хасан Махала, например, ромските жители все още използват каруци, теглени от коне. Градът е построен на шест хълма: най-прекрасната гледка е от зеления Бунарджик, който също се отличава с типично огромна статуя на съветски войник с картечница.

Всеки любител на разходките и нощния живот, трябва да се насочи към пешеходния, калдъръмен квартал Капана.

ЛА КОРУНЯ, ИСПАНИЯ

Най-големите паметници тук, в северозападния край на Испания, са построени, за да водят моряците, като Torre de Hercules, най-старият действащ фар в света; или да ги отблъсне, като Кастило де Сан Антон (сега в който се помещава археологически музей с келтски останки).

Най-ослепителният – и източникът на прозвището „град от стъкло“ – са блестящите галерии (стъклени балкони) на модернистичните къщи с лице към пристанището. Туристическият офис разполага с модернистичен маршрут, който можете да изтеглите, и повече скъпоценни камъни могат да бъдат намерени, като се разхождате из кварталите на Ensanche и Pescadería.

Пабло Пикасо е живял тук пет години като дете, но къщата музей на Пикасо (с репродукции) си заслужава да се види. Оригинални произведения има в Museo de Bellas Artes и един от най-добрите музеи в Галисия във Fundación Luis Seoane.

Скулптури се появяват на всяка крачка – каменните колони на гората Менхир в скулптурния парк на фара са незабравими и нарастващ брой интерактивни, образователни музеи, като Museo Nacional de Ciencia y Tecnología (Muncyt), футуристичен Domus  и неизненадващо популярния MEGA Mundo Estrella de Galicia в известната пивоварна в града.

Културата на тапас изобилства в тесните улички край Plaza Maria Pita.

КАУНАС, ЛИТВА

Ако не беше столица на Литва от 1919 до 1939 г., Каунас може би нямаше да е процъфтяващ малък град, какъвто е днес. Краткото му управление предизвика строителен бум, който яхна лудостта на арт деко, създавайки значителен център на междувоенната архитектура. Тойполучи за статут на световно наследство на ЮНЕСКО.

Поемането на щафетата на Европейска столица на културата тази година също изостря привлекателността на Каунас. И е лесно да се стигне, като пътят с влак от Вилнюс отнема малко повече от час.

Има руини на средновековен замък на брега на реката, оживени барове на тротоарите (опитайте местните кюфети Genys), добра храна и електрически скутери под наем. Но Каунас вижда само малка част от посетителите на Вилнюс – и със сигурност няма ергенски и момински партита. Неговият пешеходен център също има подчертано творческо усещане, с улични скулптури, стенописи, дизайнерски студия и повече музеи и галерии, отколкото може да се очаква за град с такъв размер.

Туристическият офис е изготвил ръчно илюстрирани карти за сюжетни обиколки на улично изкуство и архитектура. Тази година градският Национален музей на изкуствата MK Čiurlionis стартира Trail of Angels VR изживяване, което ви повлича в сюрреалистичния свят на един от най-големите художници на Литва, Микалоюс Константинас Чюрлионис.

НАЙ-ДОБРОТО ЗА НОЩЕН ЖИВОТ

ЛИОН, ФРАНЦИЯ

Нощният живот на Лион процъфтява, има по нещо за всеки вкус в различни квартали. Любителите на музиката могат да започнат следобед, разглеждайки винилови плочи в Onigiri records, която е специализирана в японската електронна музика, или Sofa Records, с около 10 000, от които да избирате.

Добро начало на вечер навън е пастис в бар Le Broc’ в центъра, последван от вечеря в Café du Jura (29 евро за пълно меню със сосисон бриош и местно червено вино). За по-малки бюджети има Le Barcandier, с вегетариански тапас за 10 евро. Le Sucre –– клуб за електронна музика на покрива на бивша захарна фабрика с изглед към река Сона – помогна за поставянето на Лион на картата за нощен живот с най-добрите изпълнители от Лоран Гарние до Анета.

Любимото ми място е Les Subs. Първо манастир, после казарма, това е повече от клуб – с танци, музика и театър, в зависимост от времето на деня.

За по-ъндърграунд сцена, с инди рок и електро денс вечери, Le Sonic е клуб на малък шлеп, акостирал на Gare de Perrache. Kraspek Myzik в центъра е храм на инди музиката, а Grnd Zero, в предградието Vaulx-en-Velin, е скуот, превърнат в ъндърграунд музикално място.

Тези, които искат да спят, могат да изберат хотел Mob, който е истински център на културния живот.

ПОЗНАН, ПОЛША

На половината път между Варшава и Берлин, Познан е домът на полския католицизъм и много реакционни, десни типове. И все пак той също е домакин на твърда либерална сцена, олицетворена от най-стария скуот в страната, Розбрат, сега анархистки социален център. Тези различия формират нощния живот в Познан. Онези, които са привлечени от евтино пиво, обитават евтини барове около калдъръмения площад Stary Rynek, но онези, които са запознати, се насочват към подземните заведения в съседните квартали.

Трите стаи на Projekt LAB се намират точно на север от центъра. Един от най-известните диджеи в Полша, Monster, често свири трансовите си ритми тук, заедно с привърженици на гладкото хаус или дистопично техно. Продължителните партита в градината са обичайни. Ако опашката изглежда твърде дълга, продължете на запад към още две електро бърлоги. Próżność преустрои класическа сграда от 30-те години на миналия век с неонови реклами, осветяващи оригиналните месингови полилеи на балната зала; или има дребничък, пулсиращ Шрон, в чийто бетонен подслон от Втората световна война „вулгарни хора, подстрекатели, кавги или битки не са добре дошли“.

Като алтернатива или като предшественик на клубовете, лабиринтната, паянтова сграда на Dragon Social Club е дом на сенчести барове, балкони, коридори и дворове, където джаз музиката се случва по всяко време.

НАЙ-ДОБРОТО ЗА ХРАНА

Дижон, Франция

Откриването на Cité International de la Gastronomie в Дижон по-рано тази година затвърди репутацията на столицата на Бургундия като дестинация за кулинария. Има изложби за историята и културата на френската кухня, ресторанти и кафенета, училище за вино, кино и заведение за храна.

Отвъд него се насочете към хранителния пазар Les Halles de Dijon за страхотни местни продукти, от сирена с лепило като époisses и soumaintrain до охлюви с чесън и масло. Във фантастичния бар Buvette има и чаши газиран кир с черна касита.

Нито едно посещение в Дижон не би било пълно, без да опитате неговия характерен продукт – горчица. Посетителите могат да научат за това и дори да направят свои собствени в La Moutarderie Edmond Fallot. За една изискана вечер Cibo, управляван от Анджело Фериньо (който получи първата си звезда Мишлен едва на 23 години) е добър избор.

Триест, Италия

В този оживен пристанищен град има истинска кулинарната сцена: от уроци по готвене на местни специалитети до улична храна и еднодневни екскурзии до съседното плато Карсо за редки сирена, отлежали във варовикови пещери. Триест е столица на кафето, дом на известната марка Illy, която е отворена за обиколки, както и малките местни пекарни като Bazzara Espresso. Присъединете се към обиколка на литературни кафенета, много обичани от Джеймс Джойс, като Tommaseo, Specchi и La Bomboniera. Има ежегоден фестивал на кафето от 27 октомври.

Средноевропейската кухня на Триест го отличава от тази на други италиански градове с ястия като хлебни ньоки, гулаш и щрудел, местните специалитети. Посетителите могат да се научат да готвят тези (и да останат) в бутиковия B&B Seven Historical Suites , ръководени от местната готвачка Рита Мацоли.

Eataly emporium, италиански хранителен магазин с клонове по целия свят, се намира в пищно реновиран крайбрежен склад за вино и предлага курсове по всичко – от бутер тесто до прясна паста. За да опитате местния живот, присъединете се към тълпите за обяд в Da Gildo, за опушено свинско и пикантно ферментирало зеле или обилна супа от боб йота. В Caffè San Marco собственикът Александрос Делитанасис назначи двама нови креативни готвачи, които може би ще осъществят мечтата му кафене в Триест да спечели звезда Мишлен.

Загреб, Хърватия

Непременно се насочете към традиционните хърватски ресторанти, включително Kod Šime и Nokturno, където месото на скара е кралят – но имайте предвид, че кулинарната сцена тук се променя в търсене на свежи вкусове, като през цялото време се отварят нови места. Хърватската кухня е смесица от централноевропейска, адриатическа и италианска, но младите готвачи на Загреб сега добавят азиатска към сместа, като SOI Fusion Bar в готиния хостел Swanky Monkey и Izakaya са водещи. Коктейлите тук също са добри. В Theatrium by Filho, в атриума на Младежкия театър, се създават иновативни хърватски ястия с местни продукти.

Ресторант Noel със звезда Мишлен предлага изцяло вегетарианско дегустационно меню (€89). Има богат избор от барове и ресторанти, повлияни от света, по улица Tkalčićeva, която е дом на ливанска, гръцка и индийска храна, както и крафт пивоварната Mali Medo. А La Bodega има богат избор от отлично, недооценено хърватско вино.

НАЙ-ДОБРОТО ЗА РЕЛАКС

Фрайбург, Германия

Един от най-екологичните градове в Германия, Фрайбург има какво да предложи на пътниците, които искат да се отпуснат. Сгушен в югозападния ъгъл на Шварцвалд, този красив средновековен град е заобиколен от планини и през него минава река, в която може да се плува. С два пъти повече велосипеди, отколкото коли, супер ефективен обществен транспорт и възобновяеми енергийни източници, доставящи почти цялата енергия на града, чистият въздух, екологичната атмосфера и ниското шумово замърсяване на Фрайбург,го правят идеален за разхладена градска почивка.

Велосипедите Frelo са добър начин за разглеждане на Münstermarkt (пазара на катедралата) и очарователния калдъръмен стар град. Също така си струва да хванете кабинковия лифт Schauinslandbahn нагоре по планината за гледка към града. Лонгбордове (изключително дълги скейтбордове) могат да бъдат наети от Layback Skateshop за справяне с обиколката на Himmelreich, 14-километрова велосипедна алея от Himmelreich в покрайнините на града до центъра на града.

Известен със своите микропивоварни от 19-ти век, като Ganter и Feierling, прочутият университет Алберт Лудвиг осигурява на града достатъчно млада кръв, за да поддържа нещата живи. Бар Schlappen предлага оживени вечери наравно с местни жители и студенти, както и по-леката регионална пица без сирене flammkuchen.

Захранваното от слънчева енергия устойчиво предградие Vauban дава поглед към зелено бъдеще. Вместо автомобили, той е пълен с обществени градини, органични кафенета, енергийни жилища, велосипедни алеи и фермерски пазари.

Вайле, Дания

Във Вайле имаше слънце по време на тазгодишната обиколка на Франция – единственото алпийско изкачване в иначе равнинна страна. Но във Вайле има нещо повече от колоездене. Теренът е идеален за пешеходен туризъм и датчаните се възползват максимално от водата с целогодишно ветроходство, каяк, падълборд и гребане, често заедно с морските свине и тюлените, за които  ​​фиордът е дом.

Има множество плажове, много от които са популярни за къпане през зимата, включително Tirsbæk, който също предлага крайбрежна сауна преди гмуркане от октомври до май.

След това е културата. През 965 г. викингският крал Харалд Блутут се сбогува със скандинавските богове и приема християнството, издълбавайки възпоменателен рунен камък и изграждайки надгробни могили и църква. От 1994 г. паметниците на Джелинг са обект на световното наследство на ЮНЕСКО и са безплатни за посещение. Има повече за викингите в музея Kongernes Jelling, докато Art Museum Vejle има водеща колекция от графични произведения и 51 офорта на Рембранд.

Ако се чувствате на открито, прекарайте една нощ в дървен заслон. Има 2000 от тях в цялата страна: много от тях са безплатни, а някои, като Brejning Strand, предлагат огнище, скара и нацепени дърва – както и гледка към фиорда, която никога няма да забравите.

Сподели публикацията