Христо Проданов, снимкa Давид Сукнаров
Slide
Slide

Бургас. Около 40 лева на ден ще получат хотелиерите от държавата за всеки настанен беженец, който е потърсил подслон у нас заради войната в Украйна, съобщи в Бургас министърът на туризма Христо Проданов. Очаква се Министерски съвет и Министерството на финансите да посочат указания как хотелиерите да подават заявки.

Министърът уточни, че сумата е ориентировъчна. „Горе-долу, тази сума ще покрива разходите на беженците в хотелите. Трябва да сме икономични, и в голяма степен пестеливи, защото знаете, че както украинците, които в момента бягат от войната, така и ние имаме много български граждани, които едвам свързват двата края“, добави Проданов.

Компенсациите ще покриват разходи за изхранване и престои и със задна дата, като се очаква тяхното изплащане да започне следващата седмица. За финансова помощ от държавата може да кандидатстват общински и частни хотели, почивни бази и др. Засега сумата ще се изплаща за период от 3 месеца. За бежанец ще се счита всеки украински гражданин, който е пристигнал в страната ни след 24 февруари и ще може да се получи субсидия.

Проданов посочи, че страната ни има голям капацитет за настаняване на пристигащи от Украйна. Те могат да бъдат настанени не само по Черноморието, но и във вътрешността на страната, където също има подготвена база да посрещне бежанци. Министърът съобщи, че украинските граждани, които имат желание да работят у нас и във всяка държава в ЕС, ще получават работна виза по облекчени процедури.

„Направих редица срещи в София с браншови организации и продължавам тази практика и в страната. За мен е важно държава и бизнес да гледаме в една посока и да работим за решаване на проблемите и за развитието на туризма, независимо от трудната ситуация, в която се намираме“, каза министър Проданов.

Темата за военния конфликт в Украйна и пристигащите от там бежанци, беше една от основните разисквани на срещата. Относно предоставянето на работа на потърсилите убежище у нас, министърът заяви, че държавата ще съдейства за бързото издаване на визи, което в последствие да спомогне и за по-лесното им наемане на работа. От бранша предложиха да се създаде и информационен портал за работа, специално за бежанците от Украйна, което може да улесни връзката и контактите с тях.

Пренасочването на рекламен бюджет и за алтернативните видове туризъм, необходимостта от подобряване на нормативната база за кадрите в туризма, стопанисването на плажните ивици през зимния сезон, както и предложения за мерки за привличане на туристи от Западна Европа, които да припознаят като туристическа дестинация Южното Черноморие, бяха другите теми, които браншовите организации и министър Христо Проданов обсъдиха в двучасовата работна среща.

„Благодаря за разумните предложения и големия интерес към срещата. Обмяната на информация и конструктивният диалог са вярната посока за устойчив бизнес в областта на туризма. Пожелавам успешен летен сезон и заедно трябва да се справим с предизвикателствата, с които се сблъскваме“, допълни министърът.

На 3 март, министър Проданов посети района на Странджа. Заедно с кмета на община Малко Търново Илиян Янчев и областния управител на Бургас Стойко Танков се срещнаха с местния туристически бизнес, туристически сдружения, собственици на къщи за гости и хора от село Бръшлян. Посетиха местността „Мишкова нива“, където министър Проданов се запозна с проект на община Малко Търново за развитие на този туристически обект. Странджа и Южното Черноморие могат да бъдат идеалното място, където съчетаването на морски и планински туризъм да се развива целогодишно, има и чудесни възможности за климатолечение.

В Бургаска област днес министър Проданов имаше работна среща с местния бранш, а утре той ще обсъди актуалните теми в туризма и подготовката за предстоящия летен туристически сезон в другите две морски области – Варна и Добрич.

Давид СУКНАРОВ

Кореспондент на Bgtourism.bg в област Бургас

Сподели публикацията