Slide
Slide
Slide
Slide

Елена е на 25 години. Повече от десет години е отглеждана в Дома за деца с умствена изостаналост в с.Крушари. През есента на 2015г. чрез проект „Детство за всички” тя става един от първите новодомци в построеното в Крушари защитено жилище за хора с умствена изостаналост. Живее в къщичката, както всички наричат услугата, заедно с още седем девойки и младежи на нейната възраст. В малкия дом те получават всичко, което до сега не са имали – лично пространство, просторна кухня с трапезария, градина с люлки и малко игрище, места за почивка, подкрепяща  грижа от квалифициран персонал, домашен уют и семейна среда. Два пъти седмично Елена и останалите младежи се включват в занятията на Центъра за социална рехабилитация и интеграция. Летният сезон са редовни посетители на училищния басейн.

Елена е все още ученичка в Помощно училище „Д-р Петър Берон” – гр. Добрич. Там именно за пръв път момичето е включено в група за разучаване на играта Боча. През юни  2018г.  Елена за пръв път се състезава в тази специфична игра, като участва, заедно с други ученици от Помощно училище „Д-р Петър Берон” на организираните в Плевен игри за деца и младежи с увреждания. По-рано, през пролетта на 2018г., девойката бе част от отбора на добричкото училище, участвал в спортни състезания в Полша по програмата Еразъм +.

Най-голямата изненада обаче идва, когато община Крушари и екипът на Защитеното жилище, получават покана Елена да бъде включена в националната квота за Световни летни игри на Спешъл Олимпикс, които ще съберат 7000 състезатели с интелектуални затруднения от 177 страни  от 8 до 21 март 2019 година в Абу Даби. България е получила квота от 18 атлета с интелектуални затруднения в спортовете – лека атлетика (2 жени и 2 мъже), бадминтон (1 жена и 1 мъж), плуване (1 жена и 1 мъж), боче (1 жена и 1 мъж), вдигане на тежести (1 мъж и 1 жена), тенис на корт (1 жена и 1 мъж) и конна езда (2 жени и 2 мъже). В столицата на ОАЕ ще се надпреварват състезатели  в 27 спорта, водени от 2600 треньора. Над 500 000 официални лица, семейства, приятели, зрители и журналисти от цял свят ще подкрепят атлетите в стремежа им към равностоен живот и себеизява.

Сподели публикацията