Slide
Slide

Сrassostrea gigas е характерна за източна Азия, но преди няколко десетилетия мигрира изкуствено към Европа и САЩ

Бургас. На изключително рядка находка се е натъкнал Симеон Дончев, който навръх Джулай морнинг е извадил от морето Японска стрида. Видът, познат още като Сrassostrea gigas и кръстен шведският натуралист Карл Питър Тунберг през 1795 г., е изключително труден за намиране по нашето Черноморско крайбрежие. Дончев сподели своето постижение пред колегите от Флагман.БГ. По информация на сайта последният път, когато екземпляр от този вид е срещан край Бургас, е бил преди повече от 4 години. За жалост тогава той е бил непълен, тъй като някой хищник вече е бил „похапнал“ от него.

Сега нашият читател Симеон Дончев, който е попаднал на Японската стрида, възнамерява да занесе откритието си на музейните специалисти в региона, които от 2015 г. мечтаят да извършат прецизен анализ на жив екземпляр от вида.

Сrassostrea gigas или Японска стрида, Стрида Миаги или Тихоокеанска стрида е вид, който е местен по източното и южно крайбрежие на Азия. По различни методи – топли течения, корабен риболов и туризъм обаче той успява да се добере и до други континенти. Конкретно Северна Америка, Океания и Европа.

Този вид стрида е голяма средно почти колкото човешка длан, но все пак варира по размери между 8 и 40 сантиметра. Въпреки че се среща толкова рядко у нас, пазарната цена за килограм стриди от този вид не надвишава 8 долара. Стойността му за учените на България обаче е значително по-голяма.

Сподели публикацията