Slide
Slide
Slide
Slide

София. Все по-често се случва пътници да се оплакват, че са закупили билетите си в една резервация, заплатили са едновременно и въпреки това, получавайки бордните си карти и качвайки се в самолета, установяват, че са разпределени на различни места, понякога в двата края на самолета. Нормално ли е това и защо се случва, разказва Ванина Хаджиева от онлайн туристическа агенция eSky.

Ако пътувате с нискотарифни авиокомпании това е напълно нормално и е част от политиката и правилата на компаниите и не трябва да изненадва никой пътник.

В този случай, това, че пътниците са в една резервация и са закупили билетите си едновременно, няма никакво значение. Процесът по изготвяне на бордна карта обикновено става не по-рано от 48 часа преди полета, ако не е заплатена услуга, даваща право на по-ранен чек-ин. Именно тогава системата на компанията разпределя на абсолютно случаен принцип местата, които пътници ще заемат по време на полета. По този начин се получава така, че при двойка, пътуваща заедно, единият пътник да седи на място 10А, а другият на 21C.

Разбира се, ако това е от значение за пътниците и те задължително искат да бъдат един до друг, авиокомпаниите дават възможност срещу допълнително заплащане да изберете конкретни места. Така освен да пътувате заедно, можете да изберете дали да сте до прозореца, до пътеката или до авариен изход, където мястото за краката е повече и се пътува по-комфортно.

При редовните авиокомпании изборът на места е безплатен, но дори и да не резервирате предварително, в повечето случаи, когато се чекирате на гише, служителите ще ви дадат съседни места и ще се съобразят с желанието ви за пътека/прозорец, ако това е възможно.

Когато резервирате самолетен билет, можете да си изберете място както по време на резервационния процес, така и след като билетът вече е издаден. Ако желаете конкретни места, можете да ги добавите до няколко часа преди полета, но все пак не го оставяйте за последния момент, защото изборът може да е по-ограничен, съветват от eSky.

Сподели публикацията