Снимки Руслан Йорданов, Bgtourism.bg
Slide
Slide

Балчик. В галерия „Тихото гнездо“ в Държавния културен институт – Културен център „Двореца“ (Балчик) официално бе открита изложба живопис и графика „Докле е младост“ на Александър Терзиев.

Водеща идея в творчество на художника е любовта. Това включва както взаимоотношенията между хората, така и любовта, раждаща живот. В този смисъл жената е образът, който най-често художникът използва в своите картини. Това не е случайно, защото жената е тази, която ражда новото начало. Дори и в малкото пейзажи, които създава, използва човешки фигури, за да предаде духовност на изображението.

Творбите в изложбата „разказват“ за младостта – бурна, неповторима, изпълнена с много обич, любов и докосване. В някои от неговите картини отделни силуети – на сипеи или черква например, загатват за Мелник, който е съвсем близо до Сандански, където художникът живее и твори.

Нарът често присъства в картините на Терзиев. Южният плод за него е символ на зараждането на живота, контакта между мъжа и жената, любовта. Страстните любители на изкуството често откриват в картините на майстора на четката и вратите, които са границата между материалното и духовното, където всеки преминал оставя своя духовен отпечатък.

Творбите му пресъдават неговото космополитно усещане за Вселената. Платната му въздействат емоционално с виртуозността от лиинии и композиции, комбинирани с простотата на традиционните фолклорни цветове.

По случай своята 70-годишнина Александър Терзиев подготвя своята голяма изложба в галерия в София. Той има над 12 самостоятелни изложби: в София – “Търговско – Промишлена Палата” /1998/, “Руски културен център” /1995/, Благоевград – Американски Университет /2003/, Несебър /1992/, Сандански, Петрич и др. Негови творби са представени в италиански, гръцки, македонски галерии. Картини на художника се намират в частни колекции в САЩ, Япония, Германия, Холандия, Дания, Швеция, Италия, Франция и др.

Сподели публикацията