Приморско. Десетки доброволци ще се съберат в един от най-красивите заливи по Южното ни Черноморие – Устието на Ропотамо, на 15 и 16 юни, за да почистят заедно прилежащия плаж. Почистването се организира за втора поредна година и се провежда навръх Международния ден на сърфа. Инициативата е част от инициативата WIND2WIN с кауза за чисто Черно море, свободно от пластмаса и други вредни отпадъци. Организатори са сърфистите от сърф училище Акаша Илияна Стоилова и Йоан Колев, които символично са озаглавили събитието Сърф MARмалад (MAR на испански означава море, а malad – е френска дума за болен).

През миналата година серията от почиствания стартира на плаж „Перла“, където бяха събрани близо 1000 кг отпадъци и завърши на варненския плаж „Ветеран“.

Всеки, който желае да „излекува“ морето с чували и ръкавици е добре дошъл, като инициаторите са подготвили безплатни сърф уроци. Партньори на проявата са Nаtional Geographic.

Един истински шарен мармалад от активности  ще се разгърне в рамките на двудневната  програма от спортни и образователни активности, посветени на морето, както следва:

Денят ще стартира с релаксираща SUP йога сесия на сърф училище Акаша, заедно с Ланетика йога и спа. От Less Plastic, блогът, създаден да мотивира хората в България да ограничат създадения от тях отпадък, ще помагат активно в плажното почистване. Основателят му Никола Бобчев е и един от първите, които правят подробни изследвания на количеството отпадъци по устието на река Ропотамо.

Рафтинг дамите от буйните реки на България ще се включат активно в извозването на отпадъците със собствена лодка, като в тази мисия се включва и моторна лодка до пристанището в Аркутино. Eco Switch ще се включат с любопитни истории как можем да switch-нем на друга вълна  и да започнем да използваме по-малко пластмаса.

Нашумелите в арт и урбанистичните среди с провокативните си инсталации Destructive Creation ще измайсторят нов шедьовър със събраните по време на акцията боклуци. Атрактивното символично произведение от отпадъци ще зарадва всички включили се, които ще могат да го разгледат и се снимат с него.

Вечерта ще завърши с кино – всички присъстващи ще могат да гледат документалния филм на National Geographic  „Зелените герои на Джеки Чан“.

Важно е да се отбележи, че сборен пункт за всички ще бъде на плаж „Перла“, при сърф училище Акаша, откъдето до устието на река Ропотамо се стига за 30 мин общо с автомобил и пеша. С кола се пътува около 10 мин. по път през живописните горички на резерват Ропотамо, характерни за красивия край на Странджа планина, там, където тя се слива с морската синева. Препоръчително е доброволците да са снабдени с автомобили, тъй като от сърф училището нямат възможност да подсигурят транспорт за всички.

При достигане на устието на Ропотамо, реката трябва да се прекоси, за да се достигне до самия плаж. Това ще става със сърф бордове, за което разбира се ще има и опитни инструктори, които ще помагат на всички. Гарантирано преходът ще се превърне едно незабравимо приятно приключение.

Присъединете се към официланото събитие Сърф MARмалад на http://bit.ly/2VIyTu4

Повече информация за инициативата WIND2WIN: https://www.facebook.com/wind2win/

Сподели публикацията


Официален туристически портал на България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA