Slide
Slide

Три жени от групата останали в Охрид, нямало място в автобуса на връщане

Новата година я посрещнах в хотел далече от основната група с два сандвича и две мандарини. Това обяви пред „Монитор“ Александър Пейчев от Кюстендил, един от 65-те участници в новогодишното пътуване до Охрид, организирано от агенция „Комфорт травел“.
Пейчев застана зад всички факти, описващи неуредиците около празничната екскурзия и обяви, че ще сезира с писмени жалби Комисията за защита на потребителите и двете браншови асоциации на туристическите агенции в България.
Пейчев и още трима души си купили екскурзиите от агенция „Рио“. „Бяхме последните записали се и ни прехфвърлиха към „Комфорт травел“. На 30 декември пристигнахме в Охрид, първо ни организираха пешеходна разходка, а в 18:30 ч. започна настаняването. Продължи 4 часа и половина. Нямаше места за всички във вила „Александър“ и част от групата беше настанена на около 2 километра от нея и основния ресторант, а ние, четиримата от Кюстеднил, бяхме откарани с леки коли още по-далече до вила „Ловец“. През цялото време за закуските в ресторанта и за пътуванията и екскурзиите сме се предвижвали из Охрид с таксита“ – разказа пред репортер на „Монитор“ Александър Пейчев.
Според предварителната информация и резервациите трябвало да има празнична новогодишна вечеря в ресторант „Европа“. „На вечерята не всички присъстваха. Само групата от Перник, около 25 – 30 души и ние от Кюстендил бяхме настанени в пристройка към ресторанта, преградена с найлони. Беше зверски студ, хората бяха наблъскани като сардели. Заради студа останахме на „празничната вечер“ около час и се прибрахме в хотела, където и посрещнах Новата година с два сандвича и две мандарини.“ – допълни още Пейчев. Половината група изобщо не стигнала до ресторанта – намерили някакъв отворен денонощен магазин и за тях „празничното меню“ било консерви и минерална вода. „Нямам снимки, нито една снимка, толкова бях трещен, че не ми беше до снимки.“ – коментира часове след прибирането си в България Пейчев.
Както „Монитор“ съобщи неуредиците на българските туристи в Охрид възникнали, след като водачът на групата Елизабет Мечкарска обявила, че е изгубила парите за ядене и спане. Репортерска проверка показа, че това не е първият й подобен случай. Според неофициална информация Мечкарска е отказала предложеното съдействие на българския консул в Битоля. Почти цялата група се завърна в България във вторник. За три жени обаче не стигнали местата, тъй като на техните седалки се качили туристи, пристигнали в Охрид с друг транспорт по същата програма. Те пренощували в Охрид и в сряда Мечкарска им търсела автобуси, с които да ги изпрати в България.

Софийска районна прокуратура се сезира по повод изнесена в медиите информация за задържана българка в Охрид

„Тази сутрин в медиите е изнесена информация за служителка на българска туристическа агенция, която е „взета за заложник в Охрид“ от собственик на вила за настаняване, след като не била заплатена дължимата сума за нощувки, закуски и празнична новогодишна вечеря на група от 65 туристи от София. Съгласно публикациите, собственикът на вилата, в която били настанени туристите, взел личните документи на българката, заявявайки й,  че „няма да си тръгне, докато не уреди плащанията“, се казва в пресинформацията на СРП и допълват: „По този повод Софийска районна прокуратура се сезира в рамките на няколко часа, като е образувана преписка по случая и е постановено извършването на незабавна проверка. В хода на проверката ще бъде събрана информация за конкретните действия на лицето, задържало българската гражданка, като ще се снемат обяснения от всички запознати със случая лица. Ще бъдат събрани и всички други относими данни, след анализа на които ще се направи преценката извършено ли е престъпление  от общ характер, както и по кой текст от НК“.

  • Харесай страницата на BGtourism.BG и във фейсбук ТУК, за да научавате по-бързо новините ни!
  • Изпращайте снимки и информация на office@bgtourism.bg по всяко време!
Сподели публикацията