Родопите, Община Чепеларе/Снимка Михаил Хубчев
Slide
Slide

София. Най – голямата национална кампания за опазване на историческото наследство и развитие на културния туризъм „Чудесата на България“, провеждана вече 12 години от медия „Стандарт“, организира мащабна дискусия на 11 ноември в Гранд хотел Милениум в София “Бранд България – докосни Чудесата”.

Форумът „Бранд България“ се провежда по повод 30-годишнината на медия „Стандарт“ – най-тиражният обществено-политически и икономически седмичник и най-динамично развиващата се информационна агенция – standartnews.com с 1,8 милиона потребители месечна аудитория.

Инициативата „Бранд България“ бе обявена като национален приоритет от министерствата на туризма, културата, регионалното развитие и земеделието. Тя бе провокирана от разработването на Бранд Родопи, чийто старт бе даден на 10 август 2022 г. със специална дискусия в столицата на Родопите – Кърджали, и с представянето на специализираната книга за културно-историческото наследство на Свещената планина „Чудесата на Родопите – 50 легенди“.

В рамките на 12-годишната си дейност кампанията „Чудесата на България“ се утвърди като платформата, която събира изпълнителна, законодателна и местна власт,  научните среди и бизнеса за инициирането на национални идеи и предложения, които да развиват културата и туризма в съответствие с достойното ни място в европейската съкровищница и това да създава добавена стойност за местната и националната икономика.

В тази посока е и целта на предстоящата дискусия. Събраните предложения в рамките на форума за Бранд България ще бъдат представени в серия от регионални дискусии, най-добрите идеи ще бъдат предложени в национално гласуване в Агенция „Стандарт“, а след това ще бъдат внесени в изпълнителната и законодателната власт, за да бъде съставен новият български културен и туристически код.

Конференцията ще се проведе в два панела:

Първият ще представи европейския опит в създаването на национален туристически бранд, както и конкретните предложения на кампанията „Чудесата на България“, министри, депутати, кметове, историци, археолози, браншови организации в туризма, посланици, общественици.

Оратори в панела:

Илияна Йотова, вицепрезидент на България и патрон на кампанията „Чудесата на България“
Мария Габриел, еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта
Пийт Яспърт, вицепрезидент на „Европа Ностра“
Илин Димитров, министър на туризма
Проф. Велислав Минеков, министър на културата
Иван Шишков, министър на регионалното развитие
Красимир Гергов, Председател на УС на Национален борд по туризъм
Полина Карастоянова, Изпълнителен директор на Националнен борд по туризъм
Силвия Георгиева, Изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България

Вторият панел ще бъде посветен на дигитализация и валоризацията на културното ни наследство.

Ще бъдат раздадени традиционните годишни награди „Чудесата на България“, в които ще бъдат отличени както най-добрите проекти за дигитализация, популяризиране, опазване, съхранение, развитие на културното наследство, така и най-значите археологически открития. Ще бъдат отличени и най-добрите проекти по Плана за възстановяване и устойчивост.

Церемонията „Чудесата на България“ е най-голямата и най-значимата трибуна за утвърждаване на престижа на българското културно-историческо наследство. Сред медийните партньори на инициативата е Bgtourism.bg, както и списанието от медийната група на компанията ни DESTINATIONS – ultimate guide for your holiday.  

Сподели публикацията