Балерината от Русия Валентина Каминова е първата Мис Черно море и първата чужденка Мис Албена
Slide
Slide

Балчик. Черно-бели кадри от родния ни курорт Албена от 1971 година се въртят в руския сайт за архивни материали net-film. Лентата е 76 секунди и е от второто издание на конкурса Мис Албена, който се провеждат на плажа пред погледа на хиляди зрители. Поралелно с това се дават оценки и за първото издание на конкурса Мис Черно море. Участничките са над 50 от няколко държави, а победител е балерината Валентина Каминова от Ворошиловград. Журито отрежда на русокосата красавица и двете титли.

Година по-рано, На 2 август 1970 г., на централния плаж в Албена пред млечния бар Лилия се организира първият конкурс за хармонично мъжко и женско тяло. Пред събралата се публика дефилират красавици и мачовци от СССР, Полша, ГДР, Чехословакия, ГФР и България.

Короната на мис Албена `70 блясва върху главата на родната хубавица Лидия Архангелова и тя получава за награда кожено палто според данни на Държавен архив Добрич, а мистър Сребрист бряг се сдобива с национална носия.

За първи път конкурсът Черно море се прави през 1971 г, като двете титли тогава печели рускинята Валентина Каминова. На следващата година актьорът Коста Цонев награждава победителките, пазят спомените оттогава архивите.

Сайтът вече е публикувал около 55 000 описания на филми на руски и английски език, част от тях са без звук. Кадри от Албена, но от 1975 година има от международното рали през 1976 година и от 20-ия световен конгрес на Асоциациите на кинохроникьорите през 1975 година. В момента специалистите от сайта дигитализират материалите от ленти, като ги качват в онлайн пространството. Подробно са описани филмите, като са разделени по периоди и тематики.

Сподели публикацията