Slide
Slide

Варна. Умерено-континенталният климат, силно повлиян от близостта не Черно море, с характерната бризова циркулация, сравнително сухото лято и продължителната и топла есен, определят характерният климат за района. Черноморски район се различава от район Южно Черноморие с по-късото си и сухо лято и по-студената зима, дължащо се на откритостта му от север и навлизането на студени въздушни маси. Климатичните особености на района, съчетани с типичния хълмист характер на релефа, благоприятните почвени условия и ограниченията наложени от човешкия фактор, предопределят характерността на произведените вина.

Белите вина са с изразени аромати на цитруси и южни плодове и свеж, балансиран плодов вкус.

Червените вина са с плодови аромати, в които се преплитат чушка, подправки, билки и смолисти тонове, вкусът е свеж плодов и сочен.

Какво да търсим в цвета, аромата и вкуса на всеки от сортовете:

За бели вина от Ркацители – светло сламен цвят със зеленикави оттенъци, плодов аромат е с нотки на круша, ябълка и праскова, вкусът е свеж и хармоничен;

Шардоне – сламено жълт цвят със златисти нюанси, ароматът е плодов с ванилови нотки, препечена коричка хляб и масло, вкусът е свеж, с интегриран дъб;

Мускат отонел – бледо златист цвят със зелени оттенъци, аромати на жълти плодове и кора от лимон, със цветисти тонове, вкусът е свеж и плодов с акцент на мед и праскови;

Димят – светло златист цвят; в аромата преобладават плодове, съчетани с дискретен ванилов тон и акценти на зряла праскова, вкусът е лек с приятна свежест;

Траминер – сламено-жълт цвят със зелени оттенъци, интензивен сортов аромат на роза, с ярко присъствие на личи, уханни треви и жълти плодове, вкусът е свеж, плодов;

Совиньон блан – сламено-жълт цвят със свежи зелени нюанси; цитрусови аромати – грейпфрут, киви и пъпеш, вкусът е свеж с доминиращи зелени плодове;

Мискет червен – жълтозелен цвят; мискетов аромат със цветисти билкови нотки, вкусът е свеж с мек финал;

Юни блан – сламено-златист цвят; нежен плодов аромат с горчив бадем, вкусът е ефирен, нежен и плодов;

Немски ризлинг – златист цвят; плодов аромат на пасионфрут и киви, вкусът е сочен и свеж, с цветисти нотки накрая;

Мискет врачански – сламено жълт цвят със зелен оттенък; мискетов аромат с акценти на бели цветове, ананас, пъпеш, мед, пресен хляб, вкусът е свеж с акценти на зелена ябълка и восък и дискретна горчивина;

Мискет варненски – светло сламен цвят със зеленикав оттенък; ароматът е букет от плодове и свеж цвят от розов храст, вкусът е свеж и екстрактивен;

Тамянка – златисто – зелен цвят; мискетово-тамянов аромат със нюанси на жълти узрели плодове, вкусът е свеж и плодов;

Силванер – жълтозелен цвят; аромат на круша, зелени ябълки, киви, и бадеми, вкусът е балансиран с тревисти тонове и усещане за цитрус;

Розе – нежно розов цвят; ароматът е палитра от горски плодове и зеленина, във вкусът се усеща черна череша и цитрус;

За червени вина от Каберне совиньон – рубинено-червен цвят; аромат на зрели черни плодове, във вкуса се долавя черен пипер, тютюн, подправки и узрели червени плодове;

Каберне фран – наситен, рубинено-червен цвят; аромат на чушка, допълнен от аромати на касис и малина и нотки на пушек, вкусът е плодов, с меки танини, зряла сладост и шоколад;

Мерло – рубинено-червен цвят с виолетов оттенък; аромат на горски плодове със сухи билки и подправки, вкусът е сочен с нюанси на шоколад и какао;

Сира – гранатов цвят; аромати на захарен памук и конфи се допълват от пикантни подправки, вкусът е плътен и се усещат класически нотки на бял пипер и смола, преплетени с нежни нюанси на зрели сини сливи;

Пино ноар – рубинено-червен цвят; във аромата изпъкват череша, ягода, малина и синя слива, кожа и опушени нотки, вкусът е сочен и сладък с акценти на ягоди, сливи и боровинки;

Гаме ноар – рубинено-червен цвят; аромат на червени плодове, малини и череши, вкусът е свеж, сочен с акценти на боровинки;

Памид – светло червен цвят; плодов аромат на червени плодове, много леко и ефирно, загладено с мек завършек.

Разбира се всеки ценител на доброто и качествено вино ще открива и други неща в послевкуса при дегустацията от различен производител.

Проектът „Море и вино“ цели информираност относно ползите от регистрация по ЗНП и ЗГУ, като по този начин ще повиши конкурентоспособността на вината от Черноморския регион.

Сподели публикацията