Slide
Slide

Летище София да стане 5звездно до 2028 е мисията на компанията

София. Над 140 млн. лв. ще инвестира в летището в първите 5 години на концесията „СОФ Кънект“ при първоначално предвидени 43 млн. евро. Това стана ясно на пресконференция на изпълнителния директор на аерогарата Хесус Кабайеро. Той разказа за стратегията на компанията и за предстоящата трансформация на Терминал 2. Процесът предвижда увеличение на неговия капацитет, който да осигури обслужване на полетите, изпълнявани до момента от Терминал 1. Старият терминал ще запази своята автентичност на сграда с архитектурна стойност, но ще се сдобие с нова функционалност – ВИП и бизнес авиация.

„Мисията ни е до 2028 г. да станем 5-звездно регионално летище. Имаме план – знаем как да го постигнем, необходимите инвестиции за това и екипният дух“, каза още Хесус Кабайеро.

Стратегията за развитие на летище София се базира на 4 основни стълба. Първият е пътническото преживяване, което включва целия процес по обслужване на пътника и формира оценката му за летищен престой. Впечатленията на пътуващите започват от пристигането на летището, продължават през регистрацията за полет, проверките за сигурност и гранична полиция, безмитните магазини и зоните за хранене и стигат до явяването му на полетния изход.

Вторият стълб на стратегията е ефективност и свързаната с нея финансова резултатност, измерими с най-добрите летища в Европа.

Грижата за околна среда е третият основен акцент за развитието на летището – намаляване на собствените емисии на парникови газове с 28% до 2026 г. и постигане до 2036 г. на въглеродна неутралност за операции под собствен контрол.

Икономическият и социален принос е четвъртият стълб в стратегията за трансформация, който да допринесе за увеличаване на БВП на страната с почти 1 %, като добави стойност не само за София, но и за България като цяло. Това ще бъде резултат от увеличаващата се полетна свързаност и икономическата активност на летището и свързаните компании.

„В следващата година Терминал 2 ще е строителна площадка. Понеже той ще продължи да функционира денонощно, това е нещо като ремонт на автомобилен двигател, докато работи. Можем да се справим с това, за да направим терминала по-приятен за пътниците, но и по-ефективен и автоматизиран от гледна точка на процесите и капацитета“, каза още Хесус Кабайеро.

Терминал 2 ще бъде основно реконструиран. Ще бъдат преместени и почти двойно увеличени гишетата за чек-ин. Заложена е и пълна подмяна на системата за управление на багаж и удвояване на лентите за пристигащ багаж. Вътрешните линии ще бъдат преместени и така пътуващите до Варна и Бургас ще имат достъп до всички удобства на терминала. Близо 2000 квадратни метра напълно нови търговски площи, които са обслужвани от най-големия оператор в света – Dufry предстои да бъдат пуснати в експлоатация, стана ясно на пресконференцията. Удвоява се и капацитетът на проверката за сигурност от 6 на 11 пункта. Ще се изградят и 3 допълнителни ръкава, които да обслужват и широко-фюзелажни самолети. Планиран е цялостен редизайн на горното ниво на Терминал 2, където ще се разположат бизнес салоните. Част от трансформацията на терминала е и отделянето на пристигащи и заминаващи пътници според Шенгенските изисквания.

Преди няколко седмици бе подписан договор с държавното дружество „Летище София“ ЕАД и „СОФ Кънект“ вече има права върху проекта за ремонт на паркинга на Терминал 2. Обявена е тръжна процедура и 20 строителни компании вече са проявили интерес. Очаква се да има подписан договор с избраната строителна компания през юли.

„Всичко изброено е огромна инфраструктурна работа, която изисква координация. Както съм споменавал и друг път, за да върви всичко по план, ни е нужда добра координация с държавната администрация. Друга част от нашата работа е активното промотиране на България като дестинация, ежедневната работа с авиокомпаниите за нови линии от и към София, привличане на инвеститори и изграждането на екосистема на летището, която да дава заетост и икономически принос към София и страната. Работим по над 100 нови дестинации с авиокомпаниите и сме оптимисти, че това е правилната посока“, каза в заключение Хесус Кабайеро.

На пресконференцията бе показано и новото лого на летище София. Стана ясно и че предстои цялостно ребрандиране на столичната аерогара в духа на новата корпоративна идентичност на компанията.

Сподели публикацията