Slide
Slide

В гр.Тервел официално бе валидирана пощенска марка с изображение и специален печат по повод победата на Кан Тервел над арабската армия през 718 г. Датата 15 август, когато бе валидирана, не е избрана случайно. Тя е денят, в който армията на арабите е напуснала в паническо отстъпление бойното поле при стените на обсадения Константинопол след пореден щурм на воините, предвождани от Кан Тервел.

Марката бе валидирана от народния представител от ПП ГЕРБ Даниела Димитрова , кмета на Тервел инж. Живко Георгиев и ръководителя на Областна пощенска станция – Добрич инж. Светослав Гочев. Автор на проекта за пощенска миниатюра е художникът д-р Ненко Атанасов. Ненко Атанасов е Главен асистент, катедра „Плакат и визуална комуникация“ в Националната художествена академия. Роден е през 1978 година.Носител е на множество призове в конкурси за визии и плакати, автор е на проекти за пощенски марки, валидирани от Български пощи по специални поводи.
Пощенската марка е в блок с размери 49/39 мм, с рамковидна перфорация е отпечатана върху бяла хартия с офсетова техника. След церемонията в Ритуалния дом, множество тервелчани се наредиха на опашка във временната пощенска станция, за да си купят от юбилейната марка.Общината откупи екземпляри от марката, които ще предоставя като награден фонд на деца и ученици.

По време на церемонията инж.Светослав Гочев посочи, че целта на автора на композицията е била да представи българския триумф на Кан Тервел , повлиял върху цялата средновековна европейска цивилизация. Този, заради който нашият владетел Тервел е наречен „Спасител на Европа“.

Кметът на община Тервел Живко Георгиев подчерта, че това е едно от първите събития, които Община Тервел реализира в рамките на своята програма за отбелязване на 1300 годишната от победата на Кан Тервел над арабите. Той отбеляза, че идеята за отбелязване на годишнината е обсъдена още преди три години на среща с покойния проф. Божидар Димитров . Кметът инж.Живко Георгиев благодари за помощта на Министерски съвет, който е подпомогнал финансово Община Тервел, за да възстанови и модернизира музея си и площада с паметника на Кана.
По време на валидирането на пощенската марка, посветена на 1300 години от победата на владетеля Тервел при Константинопол, Църковният хор представи за първи път „Песен за Тервел“. Музикалната творба е написана още през 80-те години на миналия век, но нейната премиера бе едва сега. Автор на текста е поетът от Добрич Драгни Драгнев, а на музиката – тервелчанинът Кунчо Кръстев – дългогодишен главен художествен ръководител на Фолклорния ансамбъл в гр. Тервел в миналото. Обработката на музиката е дело на диригентът на Църковния хор маестро Живко Колев.

 

Сподели публикацията