Slide
Slide

По-зрелищен и пищен от всякога досега бе петият празник на Плодородието в Шабла. Рогът на изобилието се беше изсипал ден след Кръстовден в градския парк. Щандовете се огъваха под тежестта на отгледаното, откъснато и уловено от жителите на община Шабла. Всички села от Общината, организации, фирми и частни производители с гордост бяха изложили своята продукция.
Гвоздеят на програмата бе кулинарното шоу „Кметът може И да готви“. Своеобразното „надготвяне“ бе между кмета на община Шабла, Мариян Жечев и градоначалника на побратимената ни полска община Терешин – Марек Олековски започна още от преди обед. И в приятелското „кръстосване на черпаците“, кметовете бяха на мястото на събитието преди всички.
„Бог е създал и стридите и ябълките. Не можем да подобрим тези рецепти, но сме длъжни да опитваме“, като че ли тази култова фраза от филма „Повелителят на кухнята“ беше вдъхновила кмета на община Шабла, Мариян Жечев, докато приготвяше, с помощта на заместника си Цветелин Йорданов и кмета на Дуранкулак, Веселин Димитров своята рибена чорба. Кулинарният шедьовър, приготвен за шабленци и гостите на града ни в 100 литровия казан, спокойно може да бъде наречен „Общинска рибена чорба“, защото беше букет от 18 вида риба, уловена във всички водни басейни на територията на нашата Община. Стриди в нея нямаше (само), но за сметка на това шепа миди допълваха богатата езерна и морска фауна в казана. Четирите рачешки щипки придаваха гурме вид на вкусното ястие. Разбира се не мина и без традиционната за това ястие чеснова люта подправка – шабленска саламурика. Тънкостите в рецептите на чорбата и саламуриката, като един истински шеф (в случая става дума за в кухнята), Жечев разбира се не разкри. На въпрос на местна телевизия за рецептата, кметът цитира старата шабленска – „Тайната на хубавата рибена чорба е, че става с риба“. А, че риба има, видяха всички от хладилната витрина, където тя бе изложена преди готвенето. Зоркото око на „Изгрев“, обаче забеляза, че тримата майстори прибавят в казана и хайвер – за сгъстяване, и за да придобие блюдото наситения жълт цвят – естествената застройка на всяка рибена чорба, дълбоко навлязла в сферата на изкуството (самият Мариян Жечев определи своята творба като „симфония“). За разлика от ревниво пазените си кулинарни тайни, шабленският градоначалник сподели пред нашия вестник, че рибата, от която е приготвил „Общинската рибена чорба“, е хваната изцяло с конвенционални методи – въдици, харпуни, хрилни мрежи. Той каза още, че общинското ръководство напълно подкрепя нашата рибарска общност и винаги е помагало и ще помага на хората, които упражняват рибарския занаят. Жечев още допълни, че Празникът на плодородието е точният момент да уважим подобаващо „плодородието“ както на морето, така и на езерата на територията на нашата Община.
Кметът на побратимената ни полска община Терешин, Марек Олековски достойно отговори на отправеното от колегата му Жечев кулинарно предизвикателство. Фактът, че в състава на полската делегация бе и майстор-готвачът, Ждислав Гошч, говори, че полските ни приятели смятаха да подходят към готвенето в шабленския парк повече от сериозно. Марек Олековски, самият той запален кулинар и любител на италианската кухня, заедно със своите колеги, приготви и почерпи хората с традиционни полски ястия – панирани свински котлети, специфична за полската кухня салата, зеленчукова супа и пироги с плънка от кайма. За да бъдат гозбите им максимално автентични, гостите ни от Терешин си носеха някои от продуктите от Полша!
На петия шабленски Празник на плодородието, кметът на община Шабла, Мариян Жечев безспорно „открадна заглавията“ от готвача на Републиката, Ути Бъчваров. Но и българският Джейми Оливър отново бе на познатата си висота. На превърналия се в своеобразна кулинарна надпревара Празник, Ути сготви и нахрани всички в парка със своя свински кебап. Кулинарното изпълнение на Бъчваров бе обявено в програмата като кебап, но няма да е грешка да го определим и като гювеч. Шейсетте килограма свинско месо в огромния тиган, бяха допълнени от картофи, домати, пипер, патладжан, тиквички, целина, лук, моркови, бамя, зелен фасул, зелен грах, люти чушки и магданоз – част от богатата палитра от плодовете на родния ни край. Така сготвеното от Ути стана поредният символ на плодородието на община Шабла, на това, за което сме се събрали в градския парк!
Програмата на сцената започна с изпълнението на Градския духов оркестър с ръководител Панко Добрев. Отец Павел Максимов при храм „Св.свщмчк Харалампий“ Шабла извърши благословение за присъстващите земеделски стопани и гости на празника. Малките възпитаници на ДГ „Дора Габе“ представиха своята музикално-поетична композиция „Зеленчуци, който не яде…“
Докато течеше фолклорната програма с участието на певчески групи и танцови състави от нашата община, общините Добричка и Генерал Тошево, жури с председател Ути Бъчваров и членове Димитрина Катранджиева – дългогодишен деятел в читалищното дело и собственик на комплекс „Яница“ село Крапец, Марек Яворски – заместник-кмет на община Терешин и Стоян Господинов – гл.художествен ръководител на ансамбъл „Добруджа“ град Добрич, оценяваше богато отрупаните и красиво подредени щандове.
Преди Ути Бъчваров да обяви и награди победителите в отделните категории, Общински хор на пенсионерите от град Балчик поднесе своя музикален поздрав –
„О Добруджански край“.
Седемдесеткилограмовата тиква на Петър Петров от село Ваклино беше отличена в категорията „най-едри плодове и зеленчуци“. Най-дългите тиквички са отгледани в село Горун, а най-големият чесън е произведен от Пенка Тодорова от ЦДЯ „Радост“ Шабла. Кметът на село Дуранкулак, Веселин Димитров показа и доказа че му се отдава както кулинарията, така и земеделието. Той беше отличен за отгледан най-едър патладжан. Атрактивните дълги шушулки боб, които журито награди са отгледани в село Могилище, от зеленчукопроизводители дошли специално за нашия празник. За своята тиква цигулка беше награден земеделец от село Тюленово. Най-едрите дюли и цвекло са дело на стопаните от село Пролез.
Кметство село Ваклино беше отличено в категория „най-вкусни местни национални ястия“. „Най-вкусния обреден хляб“ беше дело на новооткритата фурна в село Дуранкулак. Наградата за най-вкусни тестени изделия отиде в село Смин. Млекопроизводителна ферма „Овчарови“ от Шабла беше отличена в категория „семеен бизнес“.
Пчеларската фирма „Д-р Йорданови“ получи награда за най-добър местен производител. Специалната награда на Димитрина Катранджиева отиде при кметство село Горичане. Като най-нестандартен щанд, на който се предлагагат нетипични ястия беше определен този на село Крапец.
Двете големи награди за най-богат и за най-добре аранжиран щанд отидоха съответно при село Тюленово и общинска администрация Шабла.
Общинското ръководство благодари на всички без които този празник нямаше да го има – дарителите: на Красимир Стефанов от Шабла и на Белгин Риза от село Граничар осигурили агнета за курбана. На ИАРА за дарената риба, за рибния курбан. На „МИЙТ“ ООД село Дропла с управител Димитър Калчев, предоставил свинско месо за приготвянето на кебапа на Ути за празника. Зеленчуците за кебапа са закупени със средства на докторите Росица и Йордан Йорданови.
Специални гости на петото издание на Празника на плодородието, Шабла 2018 година бяха оркестър „Канарите“ с ръководител Атанас Стоев. Изпълненията на познатите и обичани фолклорни песни събраха малки и големи на кръшни хора.

Сподели публикацията