Slide
Slide

Огромно количество фекалии и отпадъци се отприщиха в морето до яхтеното пристанище на Балчик и отплаваха навътре, алармира Росен Димов, шеф на Рибарското сдружение в Балчик и собственик на кораб. Инцидентът е станал малко преди 18 часа в сряда.

 Според Димов, нечия канализационна тръба се е спукала и отпадъците са се изляли в морето.

От Община Балчик съобщиха, че не знаят за инцидента и при тях няма постъпил сигнал. Инж. Станев, директор на отдел „Контрол на околната среда” при РИОСВ – Варна обясни, че сигнал в РИОСВ няма  и няма как да бъде извършена проверка. По график, служители на РИОСВ трябва да извършат мониторинг на морската вода в Балчик на 29 август. Ако е от канализацията, съоръженията са на ВиК – Добрич и би следвало те да отстранят проблема, допълни инж. Станев.

„Получихме сигнал около 18 часа. Направихме проверка на място. Очаквахме, че някоя от помпите не се е включила и затова се е случило това, но се оказа, че абсолютно всички наши помпи са работили нормално. Дори оставих хора и през нощта, за да ги наблюдават. Така че, причината не е във ВиК”, каза шефът на водното дружество в Добрич инж. Тодор Гикински. Той изключи вероятността отпадъците да са се излели от някой от хотелите, тъй като, според него, няма там хотели, заустени директно към морето. Няма как да е и от някой от акостиралите на пристанището плавателни съдове, тъй като те нямат толкова големи резервоари, а и тоалетните им са роторни.

„Лично аз нямам обяснение за причината за изливането на отпадни води в морето. Имам някои съмнения, но ще ги кажа, когато ги потвърдя”, коментира още инж. Гикински.

Снимки: Росен Димов/ Фейсбук, източник Monitor.bg

Сподели публикацията