Slide
Slide

В планинския чешки курорт  Коути над Десноу в продължение на осем дни през август се проведе поредното официално първенство по класически шахмат  на Европейския съюз. Въпреки липсата на лиценз и  финансиране от държавата,  техническият директор на БФШ 1928, Георги Павлов се справи отлично с  организацията и с компетентната си логистична подкрепа  улесни участието на изявените българските момчета и момичета в проявата.  Драматичните битки по – черно белите квадрати на българските представители, всеки който искаше можеше да наблюдава директно. Адмирации за домакините, които осигуриха условия всички партии да  се излъчват онлайн. Драстична разлика. В България изявените малки и големи шахматистите  напускат държавата като че ли е настъпил потоп.  Членовете на ръководството на скандалната БФШ дори не желаят да предоставят електронни дъски, поискани публично, за да се излъчват прояви от държавния спортен календар на БФШ 1928 с участие на изявените в шахмата деца и младежи. Парадоксално,   електронните  дъски  купени със средства от държавата, членски внос и картотеки на шахматистите. Пред очите на всички тези технически средства се  ползват безочливо предимно за  частни прояви – сезирането на компетентните органи е наложително.
В престижна проява участваха пет изявени български деца. Първо място спечели Валентин Митев, състезател на ШК ’’Ан пасан’’  от гр. София   и ученик от гр. Плевен  във възрастовата група за момчета  до 14 години. Негови треньори са били м.с. Христинка Илиева и  трима гросмайстори Владимир Димитров, Красимир Русев и Борис Чаталбашев.  Призово трето място постигна държавната шампионка Петя Караиванова състезателка на ШК ’’Асеновград ’’  във възрастовата група,  момичета до 12 години с треньор Боряна Строкова.
Най-голяма изненада за мнозина поднесе, състезателката на ШК ’’Енергия 21’’  от град Добрич – Ивелина Христова, десет годишна ученичка от ОУ ’’Христо Ботев’’, която също категорично завоюва титлата – шампион при 10 годишните момичета на страните членки на Европейския съюз. Гордея се с постижението на моята ученичка. Доволен съм  от качеството на нейната игра в отделните партии. Въпреки силната конкуренция постигна три победи, пет ремита и само една загуба.  Сигурен съм, че ако повярва повече в своите сили и продължава да работи по упорито, многото позиции, в които има явен материален или позиционен превес ще се научи, как да  реализира все по – убедително. Съгласно регламента на проявата Ивелина Христова  за шампионската си титла заслужи и званието – кандидат майстор при жените.  Званието и предстои да  се потвърди в близко време и от световната шахматна централа ФИДЕ. Поздравления за родителите на малката шампионка по класически шахмат на европейския съюз от град Добрич, които осигуриха всички необходими средства, за да стане нейното участие  в проявата реалност.

Сподели публикацията