Slide
Slide
За шеста поред година в Шабла ще се проведе Празник на плодородието. Събитието ще се проведе на 15 септември от 15:00 ч. в градския парк.

Традицията да се провежда празника датира след решение на местния Общински съвет № 505 от 29.04.2014 г., което определи датата 14 септември за ежегоден празник на община Шабла. Този ден е свързан и с народните поверия, отбелязва се като „Кръстовден“ и бележи началото на есенния сезон, сеитбата и гроздобера. Ежегодно празникът се организира в първия неработен ден след „Кръстовден“.
По вече утвърдената традиция и тази година ще бъде дадена възможност на всички местни и гостуващи производители да подредят свои щандове, а на самодейните колективи да участват в културната програма.
Събитието е с конкурсен характер и наградите ще бъдат поделени в няколко категории: най-едри зеленчуци (лук, морков, тиква, диня, грозде, картоф, домат, капия и др.); най-добре аранжиран щанд; най-богат щанд; най-вкусни местни и национални ястия; най-характерен обреден хляб.
Специално жури, под председателството на Ути Бъчваров, ще отличи победителите, а община Шабла ще връчи парични награди и грамоти.
В края на празника всички ще могат да опитат от вкусно приготвените ястия от Ути и от гостуващ майстор-кулинар от Република Полша.

Покани за участие са отправени до всички кметства, читалища, производители, земеделски кооперации, пчелари, животновъди, рибари, както и общините на област Добрич и близките региони. Гости ще бъдат и представители на побратимена на Шабла община Терешин.

До 31 август 2018 г. е записването за участие. Допуска се участие в повече от един конкурс. На кандидатите за участие ще бъде предоставена безплатно изложбена площ, върху която те трябва да аранжират своите продукти или ястия. Това трябва да стане между 15:00 и 16:00 часа на 15 септември т.г.
Преди обяд от 10:00 часа  в Градския парк  ще бъде организирана изложба-базар на декоративни птици и животни.
Празникът ще приключи с концерт на фолклорен оркестър „Канарите“.

Форумът цели приемственост в положената традиция да показваме даровете на природата и грижовността на стопаните.

Сподели публикацията