Българските танци грабват с ритъма и красотата на движенията
Slide
Slide

От 15 до 20 август Детски фолклорен танцов ансамбъл „Калинка Вълчева“ участва в петдневен XXVIII Международен фолклорен фестивал Шумперк,Чехия. Гостуващите групи бяха от България, Индия, Сърбия, Украйна, Словакия и Индонезия.
През втория ден на фестивала на малката сцена в града всички гостуващи групи представиха 30 минутна програма. ДФТА Калинка Вълчева представи най – емблематичните си танци: Варненски танц, Ръченица и Тракийска картина от спектакъла „Това е България“, а Оркестърът с изпълнението на Българските ритми предизвика много настроение и аплодисменти.
През третия ден, на Голямата сцена в града, изградена във вътрешен двор на имението на богат земеделец и носеща името на съпругата му Павлина, беше Официалното приветствие от Кмета на град Шумперк и Гала концерт с участието на всички гостуващи групи. Вечерта завърши със светлинно шоу. Всички състави представиха по 20 минутна програма . Организаторите направиха интересна благотворителна кампатия. В 6 съда, надписани с името на съответната гостуваща група (България, Индия, Украйна, Индонезия, Словакия) местното население гласува за състава, който им е харесал най много , пускайки банкноти в съответния съд.Средствата са за Дом за деца близо до Шумперк.

На фестивалната сцена
На четвъртия ден в Кметството представители на гостуващите групи както и кметовете на побратимените крадове с гр. Шумперк бяха посрещнати от Кмета на град Шумперк. Празникът продължи с шествие по централната улица на града. Вечерта на голямата сцена беше истинско веселие – местното население и всички учасници танцуваха заедно. Всяка страна трябваше да покаже своя танц и всички останали да танцуват. Разбира се , ние направихме едно голямо Българско хоро, на което всички танцуваха ръка за ръка .
На Петия ден на Голямата сцена беше заключителната вечер на фестивала. Орзанизаторите обявиха резултата от даренията и коя страна е събрала най много пари .Това беше Украйна, но много изненадващо за нас Организаторите дадоха награда на един ансамбъл ,който за тях е бил най впечатляващ и най емоционален и това бяхме ние – ДФТА „Калинка Вълчева“ .

Награждаването
Много приятелства и усмивки ще останат след Фестивал в Шумперк.
Децата от Ансамбъла посетиха и една от най красивите столици – Виена. С местен екскурзовод направихме панорамна обиколка на Виена, посетиха двореца Белведере, имахме пешеходна разходка из Малкия Ринг, т.е. историческото ядро на града.

Пред двореца Белведере, Виена
Пътуванета на ДФТА „Калинка Вълчева“ се осъществи с финансово подпомагане от конкурс по Програма „Мобилност“ на Национален фонд „Култура“ и със средства от бюджета на Община Тервел.

Нели Денева-Главен художествен ръководител на ДФТА“Калинка Вълчева“ гр.Тервел

Сподели публикацията