Slide
Slide

Днес точно в деня на национален траур в памет на жертвите на трагедията край Своге, град Генерал Тошево почете паметта на кап. Венко Савов и ст. л-т Йордан Тенчев, които през далечната вече 1986 година извършиха подвиг, който и до днес продължава да вдъхновява.

Picture 005

Кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров, неговият заместник-кмет Георги Георгиев, служители от Общинска администрация, признателни граждани, деца и близки и колеги се поклониха пред героизма на двамата летци. В своите слова по случая кметът и заместник-кметът изтъкнаха важността на взетото от кап. Венко Савов и ст. л-т Йордан Тенчев решение, превърнало ги в наши герои, които никога няма да бъдат забравени.

Picture 004
На 27 август преди 32 години военните летци се разбиха със самолет МИГ-21У, като вместо да катапултират, изведоха авариралата машина извън пределите на града и загинаха, за да спасят от сигурна гибел стотици мирни граждани в индустриалната зона на Генерал Тошево
В близост до лобното им място, през 1996 година, по инициатива на общината и със съдействието на поделение 28770 в Балчик, беше открит паметник на двамата герои. Всяка година пред него се полагат венци и цветя.

Picture 009
Двамата летци са удостоени посмъртно със званието “Почетен гражданин” през 2000 г., техните имена носят и две улици в града.

Венко Савов е роден на 6 август 1952 г. в Горна Оряховица. Старши пилот първи клас. През 1985 г. е завършил квалификационен курс във Военната академия “Юрий Гагарин” в Москва. През август 1986 г. е назначен като щурман в поделението в Балчик.
Йордан Тенчев е роден на 11 януари 1960 г. в Монтана. Старши пилот втори клас. През 1985 г. е изпратен в поделението в Балчик.

Сподели публикацията