Балет „Арабеск“ представя една завладяваща програма, специално подбрана за празника на гр. Добрич – 25 септември от 19.30 ч. на сцената на Драматичен театър „Йордан Йовков“.
Трупата ще представи пиеси, посветени на любовта и страстта, изпълнени с красота, хумор и малко тъга. В програмата са включени едни от най-ярките нейни постановки. „Нестинарка“ на голямата Маргарита Арнаудова разкрива мистерията на българската душевност, закодирана в нашия фолклор. Култовата творба на Марин Големинов е създадена през 1940 г. От премиерата си през 1978 г. „Нестинарка“ шества по българските и световни сцени като емблема на Балет „Арабеск“. Сюжетът на спектакъла е изграден върху основата на стар народен обичай – игра върху огън в деня на празника св. Константин и Елена. На фона на този обичай се развива личната драма на главната героиня. Изтерзана от хорските клюки, неразбрана от любимия човек, отчаяна от самотата си, тя смята, че причината за нейното нещастие е отричането й от св. Константин. Обезумяла от мъка, тя танцува в огъня и изгаря в него. За големия успех на този спектакъл не само на българските сцени, но и зад граница, допринасят изключителните изпълнителски качества и индивидуалност на танцьорите от трупата.
„Двойственост“ на английската хореографка Лиз Лий е любимо заглавие в репертоара на трупата. Танцьорите на Балет “Арабеск” създават един впечатляващ спектакъл, вдъхновен от огнената музика на тангата на Астор Пиацола и стиховете на Пабло Неруда.
„БЛА,БЛА…“ представя виртуозния танц на американския хореограф Морис Кози. Динамичен спектакъл разкриващ забавни характери, поставени в абсурдни ситуации на ръба на трагичното и комичното. Спектакълът е свеж и зареждащ благодарение на изпълнението на блестящите млади звезди на Балет „Арабеск“ – Андрея Андонова, Виктория Петрова, Петя Колева, Стефан Вучов,Филип Миланов и експресивната и винаги изненадваща Ангелина Гаврилова.

Спектакълът с вдъхновяващите изпълнения на Балет „Арабеск“ е подарък на Община Добрич за гражданите и гостите на града за Празника и е с вход свободен.

ПРОГРАМА

1. „Нестинарка“
Музика – Марин Големинов
Хореография – Маргарита Арнаудова
Сценография и костюми – Мария Трендафилова
Участват:
Демна – Даниела Иванова
Найден – Стефан Вучов
Струна – Константина Ханджиева
Нестинарки- Андрея Андонова, Александра Савова, Виктория Петрова, Елизабет Якимова, Петя Колева, Стефка Табакова, Таня Кацарова
Клюкарки – Валери Миленков, Ервин Есен, Наско Николчов, Светлозар Тинев, Филип Миланов

2. „Матернита“
Музика – А. Филетта
Хореография – Антония Докева
Участват – Ангелина Гаврилова, Елизабет Якимова, Таня Кацарова

3. „Двойственост“
Музика – Астор Пиацола
Хореография – Лиз Лий (UK)
Костюми – Цветанка Петкова Стойнова

4. „Бла, Бла…“
Музика – Джони Транк и Джус ансамбъл
Хореография – Морис Кози (САЩ)
Участват – Ангелина Гаврилова, Андрея Андонова, Виктория Петрова, Петя Колева, Наско Николчов, Стефан Вучов, Филип Миланов