Slide
Slide

Броени часове остават до края на календарната 2018 година. В последното издание на кулинарната ни седмична рубрика „В неделя е време за …“, в която помагаме на нашите читатели какво да подготвят в последния ден от седмицата и как да я изпратят по най-вкусни начин, Ви предлагаме не една рецепта, а като за финал на годината – две, и не откъде да е, а от един от най-добрите ресторанти в България – Bulgar, намиращ в петзвездния хотел Маринела в София. Хотелът е носител на множество луксозни награди и няма необходимост от специално представяне. В него през тази година отседнаха най-важните гости по време на Европредседателството на България. Той е дом и на множество популярни личности от цял свят, които гостуват в родината ни по различни поводи. И ако хотел Маринела е място за хора с изискан стил, то ресторант Bulgar e предпочитана дестинация за хора, които не само обичат храната, а с нея правят история и незабавими емоции и моменти.

Това е място, където традицията среща модерния прочит на българската кухня в новия ресторант Bulgar.

Менюто на Bulgar е съвременен прочит на българската кухня – подбрана от десетки рецепти, запазени от хилядолетия в бабините готварски книги и предавани като легенди от майсторите на кулинарното изкуство. Името на ресторанта идва от житната култура булгур, която от векове е традиционна за българския поминък. Символ на ресторанта е  еленът – той присъства в логото на заведението и е основен елемент в интериорния дизайн. А той е наистина впечатляващ – микс от дърво, метал и кожа с внимание към всеки детайл.

Насладете се на рецептите на двамата шеф готвачи от ресторанта на петзвездния хотел в сърцето на София, предоставени специално за читателите на BGtourism.BG.

Предложение за основно на шеф Цветан Гаджев

„Патешки крокети с див лук и пюре от тиква“

Необходими продукти:
Патешки бутчета – 0,300 кг
Олио – 0.300 мл
Лук – 0.050 кг
Див лук – 0.020 кг
Чесън – 0.010 кг
Мащерка
Сол
Черен пипер
Яйце – 1бр.
Панко – 0.200 кг
Брашно – 0.100 кг

За пюрето:
Тиква – 0.200 кг
Прясно мляко – 0.050 мл
Краве масло – 0.020 кг

Начин на приготвяне:
Патешките бутчета се осоляват и се оставят да престоят 2 часа, след което се заливат с олиото, слагат се на много бавен огън за 30 мин. Не трябва да завират. След като се сварят се охлаждат и се обезкостяват. Месото се накълцва на ситно. Запържва се лукът, дивия лук, чесъна и мащерката докато омекне лука, тази смес се прибавя към накълцаното патешко месо, омесва се добре, оставя се във феизер да замръзне, след което се режат правоъгални парчерта, които се панират в брашно-яйце-панко, готовите крокети се пържат до златисто.
За пюрето от тиква
Тиквата се сварява, отцежда се от водата и към нея се добавя прясното мляко и маслото. Сместа се пюрира.

Шеф Цветан Гаджев

Предложение за десерт на шеф Александър Генов

„Мус от кисело мляко с бисквити и сорбе от пъпеш“

Необходими продукти:

За муса:
Кисело мляко – 0.300 кг
Сметана – 0.100 мл
Желатин – 1 пакетче
Мед – 0.50

За сорбето от пъпеш:
Пъпеш – 0.200 кг
Захар – 0.100 кг
Желатин – 1 пакетче

Начин на приготвяне:

Муса от кисело мляко:
Киселото мляко се разбърква с меда, желатинът се накисва в студена вода, разтапя се и се добавя към киселото мляко. Сметаната се разбива и бавно се добавя към останалата смес. Получената смес се оставя да престои в хладилник 1 ден.

За сорбето:
Пъпеша, захарта и желатина се кипват във вода, след което се отцеждат и пасират, готовата смес се оставя във фризер да стегне.
При поднасяне на дъното на купата се слага част от муса, отгоре се слагат натрошените бисквити и пак се слага от муса, върху тях се поставя собрето. Пожелание се гарнира с ядки

Шеф Александър Генов
  • Харесай страницата на BGtourism.BG и във фейсбук ТУК, за да научавате по-бързо новините ни!
  • Изпращайте снимки и информация на office@bgtourism.bg по всяко време!
Сподели публикацията