Република Северна Македония – любима дестинация за вино, лов и птици

Скопие. Хиляди туристи преоткриват красотата на Република Северна Македония и нейните възможности за винен туризъм и лов.  Една от тези дестинации, която предлага чудесната комбинация е резерватът Тиквеш с площ от 10 650 ха – в района на Тиквешкото езеро и Черна река – на 12 км югозападно от Кавадарци. Като изкуствено езеро е създадено чрез разделянето на каньона на Черна река (Crna Reka) през 1968 г. с изграждането на язовир с височина 104 м и дължина 338 м. Това е сърцето на Тиквешкия край – специално място с гостоприемни хора, които живеят тук.

Тиквешкото езеро е най-голямото по площ изкуствено езеро със своята дълбочина и дължина в Република Северна Македония. Чудесна дестинация за забавление и почивка. Сред геоморфоложките форми на тази област се открояват: проломът на Каменица (Бегнишки залив), проломът при местностите Врапче и Свилоец, каньонът Цатино на река Блащица, Котурски дол и Вишешнички хорст.

От 39 вида грабливи птици, които живеят в Европа, 35 вида са регистрирани в Северна Македония, от които 23 вида са регистрирани върху площта на резервата, което е основание тази местност да бъде обявена за строг орнитологичен резерват. Просто, когато сте в района на Тиквеш, трябва да опитате три неща: отличното вино вранец, да намерите добра компания и да отидете на лов или разходка за наблюдение: костур (Pandion haliaetus), костур (Circaetus gallicus), сива чапла (Area cinerea) ) или особено екзотичните за района на Тиквеш и изобщо за европейските рамки: белоглавия лешояд (Gypaetus fuIvus), белоглавия лешояд (Gypaetus barbatus) и черния лешояд (Aegypus monachus). Само си представете красив слънчев ден, изпълнен с остроумни хора, лов и гледане на орел. А вечер чаша най-доброто червено вино, произвеждано на Балканския полуостров. Наслади се!

СКРИТИЯТ МАКЕДОНСКИ РУБИН

В Република Северна Македония много от най-добрите енолози в света ще ви кажат, че много сортове грозде идват от близкия регион, но те са намерили своя дом и идеални условия именно в района на Тиквеш или Повардар. Просто казано, това е техният идеален дом за растеж и развитие.

Такъв е случаят например с черногорския сорт или тип грозде вранец, който днес е определението за уникално топ македонско вино. Просто няма жител на Северна Македония над 18 години, който никога да не е опитвал червеното вино, т.нар. „Т’га за юг“ („Копнеж по юга“ – по известното стихотворение на Константин Миладинов).

ВИНЕНОТО ЛИЦЕ НА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Винарска изба „Тиквеш“ е неразделна част от винарския регион Повардарие в Централна Македония, известен с изкуственото езеро – Тиквешкото езеро) и градовете Кавадарци и Неготино. Тиквеш е центърът на македонското винопроизводство и произвежда вино повече от 120 години. Най-разпространените видове червени вина са: Кратозия, Бургундия, Каберне Совиньон, Мерло… За белите вина: Смедеревка, Шардоне, Мускат Отонел, Траминец…

Велешките лозя се намират съвсем близо, в централно-македонския винарски регион Вардар Долината, която произвежда 85% от цялото производство на македонско вино. Най-често срещаните видове червени вина са: Вранец, Мерло, Каберне Совиньон, Станушина, Пино Ноар, Кавадарка. За бели вина: Шардоне, Белан, Мускат, Ризлинг, Совиньон Блан, Смедеревка, Мускат Отонел, Темяника и Жировка.

Винарският регион на Централна Македония Вардарската долина произвежда 85% от цялото македонско производство на вино. Ако посетите през септември, не пропускайте ежегодния фестивал Tikveski Grozdober с гроздобер, дегустация на вино и музикални концерти. Говорейки за фестивали на виното, когато по-голямата част от Западното полукълбо празнува Свети Валентин, македонците празнуват Свети Трифон, покровителят на градинарите и винари.

В страната има много фестивали, на които винопроизводителите присъстват подрязват лозята и си пожелават плодородна година. Както споменахме по-рано, Македония има богата история и традиции в производството на вино. Най-популярният сорт е „Mild Sunshine“, който произвежда червено грозде с плътен вкус и плодов аромат и сухи тъмночервени вина. Повечето от тези вина се изнасят и печелят популярност всяка година, но това не е единственото вино, което Северна Македония може да предложи. Дестинацията принадлежи към нейната винопроизводствена зона IIIC-b. На прост човешки език това означава, че страната получава между 270 и 300 слънчеви дни годишно. Дните са топли и слънчеви, но нощите са хладни, което може да забави узряването на гроздето. 

Със своята уникална комбинация от средиземноморски и континентален климат, обширни плодородни почви и 30-вековна традиция на лозарство, Северна Македония произвежда вкусни пресни бели вина, привлекателно сладки вина розе и дори пенливо вино.

Сподели публикацията

Официален туристически портал на България | Открий България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA