Виена/Снимки Руслан Йорданов, Bgtourism.bg
Slide
Slide

Новогодишната пътека във Виена се провежда отново за първи път след двугодишно прекъсване заради пандемията. Това е и 31-вото издание на популярното събитие, което се проведе за последно през 2019 г. и е едно от най-големите новогодишни празненства в Европа.

Виена. През предходните две години любимата посрещане на Новата година в центъра на австрийската столица, наречено „Новогодишна пътека“, беше отменено заради пандемията. Тази година всичко е готово за най-голямото новогодишно празненство в Австрия! Около 800 000 души от цял свят ще се съберат на шест места в центъра на Виена. Наред с многобройните гастрономически специалитети, почитателите на всякакъв вид музика ще могат да се насладят на поп, рок, соул, хаус и валсове по маршрут с дължина около километър и половина. Програмата започва в 14:00 и продължава до два часа след полунощ. Освен музикални изпълнения на живо, виенчани и гостите на града ще бъдат забавлявани на живо от диджеи, а за децата има подготвени специални следобедни програми.

Уникален парк със светещи фигури отвори врати в София (снимки)

С особена популярност сред местните жители и гостите на града се ползва т.нар. „класическа отсечка“ на централната улица „Грабен“. Всяка година в ранните следобедни часове на 31 декември училищата за танци предлагат там безплатни курсове за валс и превръщат това място в огромна бална зала на открито.

Традиционно в полунощ се танцува виенски валс под звуците на „На хубавия син Дунав“ на Щраус, а прочутият часовник Пумерин на катедралата бие в полунощ. Часовникът звъни само за специални поводи, а звънът се излъчва от радио и телевизионни станции заедно с Дунавския валс на Щраус.

Коледната украса в българските хотели – все по-оригинална и бляскава (снимки)

В последната нощ от годината Виена отново е подготвила десетки изложби, концерти, опери и оперети. Както всяка година, и този път в новогодишната нощ на сцената на Виенската Щатсопера ще се играе „Прилепът“ от Йохан Щраус, а първият ден от Новата година започва с прочутия концерт на Виенската филхармония от 12:15 ч., който ще се предава на живо на огромен екран на площада пред катедралата „Св. Стефан“.

Фойерверките, които бяха част от новогодишната нощ в австрийската столица за първи път през 2012 г., тази година няма да има. Виена се отказва от тях, като една от причините е, че шумът, който се предизвиква от пиротехниката, стресира животните. Освен фойерверките разрушават озоновия слой и замърсяват с отровни вещества и отпадъци, които остават в природата около нас и влияят на качеството на въздуха в даденото място.

Прессъобщение на Ойроком-ПР София,
част от мрежата за международни връзки на Община Виена

Сподели публикацията

Висококачествена Козметика за Здрава Кожа — Dr. Spiller Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA