Slide
Slide

Истанбул. На 30 март започват груповите посещения на фестивала на лалето в Истанбул, съобщи за Bgtourism.bg управителят на Дискориум Ивайло Димитров.

Снимки Руслан Йорданов

Той посочи, че тази година се очаква красивите пролетни цветя да цъфнат по-рано. Предлагат се 3 и 4-дневни пакети. Цените започват от 290 лева. Има увеличение от 20 на сто спрямо м.г., което се дължи на инфлацията в света.

Димитров организира пътувания до Турция от 1996 г., а през последните години (с изключение на периода, когато имаше световна пандемия) хиляди български туристи посещават Истанбул през април и май.

Красивият мегаполис има своето специално очарование през пролетта заради милионите си и пъстроцветни лалета, но тази година туристите могат да съчетаят своето пътешествие и с посещение на уникална църква, която сбъдва желания.

„Църквата на първо число“, както я наричат повечето хора или църквата с ключетата се посещава от хиляди хора от цял свят на всяко първо число от месеца!
Храмът е посветен на Дева Мария,

но за историята и построяването му се знае твърде малко. Иконите в храма са на възраст повече от 200-300 години. Много от тях са затворени в специални стъклени кутии, които ги предпазват от увреждане. За да се сбъдне желанието трябва да отключите поне една от тези икони със специалните ключове, които се продават в храма. Отключването е символично.

Снимка Дискориум
Необходимо е просто да докоснете ключа до стъклената кутия с една от иконите. Според поверието, след като желанието се сбъдне вярващите трябва да се върнат в храма, за да благодарят на Дева Мария, да оставят ключа и да почерпят с нещо сладко богомолците в храма.
Сподели публикацията

Висококачествена Козметика за Здрава Кожа — Dr. Spiller Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA