Slide
Slide

София. Общинското предприятие по туризъм в София очаква възстановяване на броя на туристите от преди пандемията и дори по-добри резултати през настоящата година. През миналата година броят на туристите е бил 80 на сто от тези през 2019та. Това заяви за „Хоризонт“ по БНР неговият директор Людмил Пелов (на снимката).  В столицата се отчита значителен ръст на туристите спрямо предходните години, заяви директорът:

„През 2022-ра година на територията на Столимна община има едно увеличение – над 61 процента спрямо предходната година. Делът на чуждестранните туристи се е увеличил спрямо българските, като предходната година – 2021-ва, съотношението е било по равно, а в случая е 58 процента за чуждестранните спрямо 42 процента за българските“.
Два дни и половина средно се задържат гостите на града, като традиционните пазари остават:
„Израел, Италия, Германия. Румъния и Турция винаги са имали интерес към София като дестинация. Наблюдава се едно възобновяване на туристите от Великобритания, от Гърция и също така има доста голям ръст и интерес от туристи от доста по-далечни страни – САЩ, Бразилия, Канада, Южна Корея, Япония, Индия дори“.
Очаква се интересът на полските туристи освен към Черноморието, да се засили и към София, след като в края на март стартира редовна линия на един от нискотарифните превозвачи между Вроцлав и София два пъти седмично. Градът разполага с 27 000 легла във всички категории, като средната заетост на легловата база е между 25 и 30 процента:
„При чужденците най-голям дял във възрастта на туристите обхваща възраст между 30 и 44 години, които са млади и активни хора“.
Добре се развива събитийният конферентен туризъм, обиколните турове на града. Интерес има и към организирано посещение на заведения с типично български храни и напитки, както и полудневни и целодневни екскурзии до Витоша и близки места като Рилския манастир, Боровец или Копривщица.
Сподели публикацията

Висококачествена Козметика за Здрава Кожа — Dr. Spiller Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA