Томар. В последно време Португалия се превърна в популярна туристическа дестинация, съобщи БТА. Но вниманието на туристите се фокусира основно върху плажовете по атлантическото крайбрежие, върху курортния регион Алгарве, върху столицата Лисабон и околностите й, като Синтра, Кашкайш и Кабо да Рока, върху светилището във Фатима, или върху Порту и околностите му, като Гимараеш  и Брага, върху университетския град Коимбра, върху архипелазите Мадейра и Азорски острови.

Малко встрани от полезрението на непросветените туристи остава град Томар, в централната част на страната. Той е на около час път с кола от Лисабон и на два часа път с регионален влак от лисабонските гари Санта Аполония и Ориент. Градът е с население от около 42 000 души и се намира на брега на река Набао. Свързван е с богатата история на Ордена на тамплиерите и неговия приемник Ордена на Христос. Там се е намирал и Томарският замък, бастион на португалските тамплиери. Впоследствие той се преобразява в Манастира на Христос, свързван отново с тамплиерите и с Ордена на Христос. Строителството на манастира, издигащ се на възвишение западно от града, продължава няколко века и в него се преплитат разнородни архитектурни стилове.  В центъра на Томар, за който са характерни тесните улици с предимно бели къщи, пък се намира огромен площад с църквата на Свети Йоан Кръстител.

Но всичките тези забележителности могат да се видят по всяко време. Веднъж на четири години обаче Томар попада в полезрението на света с това, че се превръща в Цветната столица на Португалия. Там се провежда най-големият национален фестивал. Предпоследното издание на феста беше в края на юни и началото на юли 2019 г., а тази година фестивалът се състоя от 1 до 10 юли.

Фестивалът, на който много лаици казват Фестивал на цветята или Цветен фестивал, всъщност се нарича официално Фестивал на подносите или Феща душ табулейруш. Думата табулейруш в превод от португалски означава поднос. Но в случая с фестивала в Томар не става дума за обикновени подноси, с които се сервира храна. Табулейруш, които се показват на фестивала в града, са всъщност като кошници в основата си. В тях има инсталирани бамбукови пръчки, върху които са нанизани питки хляб и огромни хартиени цветя. Конструкцията е доста висока и накрая завършва с корона с кръст или с фигурка на бял гълъб. Обикновено се носи от жени и момичета по време на фестивалните шествия в града. Всеки табулейруш е с височината на жената или момичето, което го носи на главата си. Девойките и жените са облечени в дълги бели одежди. Те са подпомагани в отговорната задача от мъже или младежи.

Две такива шествия се провеждат в рамките на фестивала. Едното е главното шествие и то се провежда във втората неделя на фестивала. В него участват по-големи момичета и жени на различна възраст. Първото шествие е с участието на деца и се провежда в първата неделя на фестивала.

Тази година основното шествие се проведе на 9 юли. В него участваха около 700 момичета, носещи табулейруш.  А целия фестивал привлече около 700 000 зрители от цялата страна и целия свят. Тази година основното шествие бе уважено и от португалския президент Марселу Ребелу де Соуза.

Ден след основното шествие коматите хляб, влизащи в конструкцията на табулейруш, се раздават на хората.

Традицията на фестивала се корени в 13-и век и се свързва с плодородието и осигуряване на прехрана за бедните. Според легендите през 13-и век кралица Изабела, която после е обявена за светица, имала навик да раздава щедро хляб на бедните, но това не се харесвало на съпруга й крал Денис Първи. Веднъж той я заловил да излиза със скрит хляб под мантията си. Когато я накарал да му покаже какво носи, обаче по чудо коматите хляб де превърнали в рози. Чудото убедило краля в правотата на действията на кралицата и той също започнал да я подкрепа в благотворителните й дела.

От тази легенда идва  и това, че по време на фестивала улиците на Томар, балконите, прозорците и входните врати на къщите, витрините на магазините, фасадите на сградите, дърветата  – всичко това е украсено с огромни хартиени цветни декорации. Тази година общо 33 улици в старата част на Томар бяха преобразени с подобни декорации, превръщащи всяка една отделна улица в отделен свят.  На някои от улиците човек се озовава в горски рай, на други се потапя в дълбините на морето, на трети е погълнат от цветовете на дъгата. Някои улици са превърнати в небе с пухкави бели облаци или в пасторална картина с хартиени овце и хартиени чепки грозде. Други улици пък са истинска мозайка от типичните португалски плочки азулежу.

Направата на хартиената декорация отнема месеци на местните жители. За целта се използват и тонове хартия за декорация. А всичко това превръща за 10 дни Томар в един от най-цветните градове на света, достоен съперник на остров Бурано край Венеция или на Шевшауен в Мароко.

Тази година сред действащите лица във фестивала беше и 68-годишната Глория Перейра. Тя беше една от жените носещи табулейруш в основното шествие. Глория участва в това шествие вече от половин век и обикновено в носенето на табулейруш й асистира нейният съпруг. Но тази година по изключение партньорът й е 44-годишният собственик на хотел в Лисабон Жоау Оливейра. В последно време той имал здравословни проблеми и приятели му казали, че участието в шествието в Томар ще повлияе добре на здравето му.  Глория разказва, че Жоау се възстановил изненадващо бързо само докато се подготвял за участието във фестивалното шествие, което според нея потвърждавало чудодейните свойства на празника в Томар.

Следващото издание на фестивала в Томар ще бъде през 2027 г. А жителите на града още от сега започват да се готвят за него. Просветените туристи и фенове на Португалия също.
Източник БТА/ Снимка Instagram Festa dos Tabuleiros

Сподели публикацията

Официален туристически портал на България | Открий България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA