Снимка Руслан Йорданов, Bgtourism.bg
Slide
Slide

Москва. Министър-председателят на Русия Михаил Мишустин одобри указ, с който се въвежда облекчен визов режим за граждани на 19 държави, съобщава турското издание Daily Sabah. Гражданите на посочените страни могат да получат туристическа виза до шест месеца, ако имат хотелска резервация, се казва в постановлението, публикувано на правителствения портал във вторник.

Улеснените държави са Бахрейн, Бруней, Камбоджа, Китай, Индия, Индонезия, Иран, Корейската народнодемократична република, Кувейт, Лаос, Малайзия, Мексико, Мианмар, Оман, Саудитска Арабия, Сърбия, Тайланд, Турция и Филипините.

Говорейки в долната камара на руския парламент на 15 февруари, Държавната дума, министърът на външните работи Сергей Лавров обяви, че Русия планира да въведе безвизов режим с 11 държави в близко бъдеще, както и облекчаване на визовия режим с шест държави.

До 1 юни МВнР ще публикува доклад за възможността за въвеждане на електронни визи за граждани на още 70 страни, каза той и обеща, че „няма да има проблеми за приятелските страни“. Русия въведе визови изисквания за собствениците на редовни турски паспорти от 1 април 2016 г. и разшири изискванията за турски граждани със служебни и специални паспорти.

Ограничението беше наложено след свалянето от Турция на руски изтребител Су-24 за нарушаване на въздушното пространство на страната през 2015 г. През юли 2019 г. руският президент Владимир Путин нареди на Министерството на външните работи да изпрати уведомление до турските власти за това частично възстановяване на безвизовия режим за притежателите на официални и служебни паспорти, както и за шофьорите на международни превози.

Сподели публикацията

Висококачествена Козметика за Здрава Кожа — Dr. Spiller Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA